menu
Tentoonstelling — Digitale kunst, Gemengde media, Video | Film

PIXEL POETRY

Datum:
26 oktober t/m 26 november 2023
Deelnemer:
→ Upstream Gallery
Kloveniersburgwal 95
1011KB Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission

Online platform upstream.gallery presenteert met trots de nieuwe tentoonstelling Pixel Poetry. De tentoonstelling is ontworpen met common.garden, een tentoonstellingsplatform ontwikkeld door kunstenaar Constant Dullaart (lees hieronder meer).

Deelnemende kunstenaars:  Annie AbrahamsHarm van den DorpelConstant DullaartAdina GlicksteinJoan HeemskerkNoor NuytenMarijke De RooverRafaël RozendaalSasha Stiles + TechnelegyAlex TurgeonDamon Zucconi

Curator: Anne de Jong
Ontwerp tentoonstelling: Sterre Brands

PIXEL POETRY
In ons snelle digitale landschap drukken we ons uit in tweets, clickbait en emojis. Overweging, gevoeligheid of nuance lijken vaak te ontbreken vaak in online taal. Hetzelfde geldt voor de technologieën waarmee we communiceren: we gebruiken technologie die op een logische en binaire manier werkt, waar weinig ruimte is voor menselijke expressie. In feite is de taal (code) waarmee deze systemen zijn geschreven voor velen onleesbaar en ondoordringbaar. Hoewel we steeds meer op deze systemen vertrouwen, laat ons beperkte begrip van hun taal ons in het ongewisse over de technologieën die ons leven vormgeven.

Toch bevinden we ons in een tijd waarin taal op het internet op nieuwe manieren wordt gebruikt: vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI) heeft een tijdperk ingeluid waarin taal zelf een krachtig artistiek medium wordt om beelden te genereren. Digitale technologie geeft ook een nieuwe betekenis aan bepaalde woorden (denk aan airdrop of scrollbar), er zijn eindeloze nieuwe communicatiemogelijkheden en we vinden andere manieren om onze gevoelens uit te drukken (bijvoorbeeld in memes).

Poëzie heeft het vermogen om via taal onze verbeelding en emoties aan te spreken. Op welke manieren krijgt dit vorm in de digitale wereld?

De kunstenaars in deze tentoonstelling onderzoeken de mogelijkheden van poëzie en taal in het digitale landschap.

COMMON.GARDEN
Naast zijn artistieke inspanningen en hoogleraarschap is Constant Dullaart de afgelopen jaren actief betrokken geweest bij het uitbreiden van zijn online tentoonstellings- en sociale platforms common.garden en distant.gallery. Een eerdere versie van dit platform werd gebruikt om tentoonstellingen samen te stellen voor het online platform upstream.gallery, waar Upstream Gallery tijdens de pandemie voornamelijk digitale kunst en net.art tentoonstellingen organiseerde. Deze vormen van kunst zijn ontworpen om te worden ervaren in een online omgeving in tegenstelling tot fysieke kunstvormen.

Na de pandemie is het duidelijk dat een dergelijk platform relevant en noodzakelijk blijft. Het biedt mensen de mogelijkheid om samen te komen, kunst te bekijken en met elkaar in gesprek te gaan, zelfs als ze niet fysiek in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Bovendien dient het platform als middel om de zichtbaarheid van nieuwe mediakunst te vergroten. Iedereen wordt aangemoedigd om zijn eigen ontmoetingsruimte of online tentoonstelling te creëren met common.garden.

Pixel Poetry | Online group exhibition
26 Oct – 26 Nov 2023