menu
Tentoonstelling — Fotografie, Werk op papier

Popel Coumou | popel

Datum:
28 oktober t/m 23 december 2023
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission

TORCH presenteert met trots de zevende solotentoonstelling van Popel Coumou. De afgelopen vijftien jaar heeft het oeuvre van Popel zich doorlopend ontwikkeld, waarbij elke volgende stap een logisch gevolg is, en toch een verrassing is voor wie haar volgt. Haar nieuwste werken nemen verschillende vormen aan: foto’s in kleine oplagen hangen naast unieke collages, met of zonder toevoeging van plexiglas of natuurlijk schuim. Met elke nieuwe toevoeging aan haar artistieke universum verbreedt Popel haar blikveld en speelt ze meer met de perceptie van de kijker. Hoeveel ruimtelijkheid kan worden gesuggereerd met gebruik van alleen de eenvoudigste middelen, materialen en hulpmiddelen?

Popel heeft het concept van het presenteren van de foto als eindproduct grotendeels losgelaten, maar fotografie maakt nog steeds deel uit van ieder afzonderlijk kunstwerk. De lagen waaruit ze haar nieuwste interieurs opbouwt, bestaan uit beelden van luchten. Deze veroorzaken natuurlijke kleurverlopen en creëren een illusie van diepte, terwijl de textuur in het papier zelf duidelijk zichtbaar is. Met de collages van deze vellen papier ontleedt ze het idee dat een beeld de werkelijkheid zou moeten vertegenwoordigen. De eerlijkheid in haar opzettelijk onvolmaakte kunstwerken stelt de kijker in staat verder te kijken dan hun inherente aard en te waarderen waar de vormen je naartoe brengen. Om de grenzen tussen realiteit en fictie, figuratie en abstractie verder te vervagen, doorbreken de nieuwste reliëfwerken van Popel het platte vlak en dringen ze de derde dimensie binnen.

Over de kunstenaar
Popel Coumou (1978) is een Nederlandse fotografisch kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Ze wordt vertegenwoordigd door TORCH Gallery in Amsterdam. Sinds ze in 2004 afstudeerde aan de Rietveld Academie, exposeert ze haar werk wereldwijd. In 2020 exposeerde ze in Fotomuseum Den Haag en won ze de Meijburg Art Commission. TORCH toonde in 2023 een solopresentatie op Unseen.

Momenteel is Popel in een duotentoonstelling met Tamar Frank in Museum Hilversum. ‘Light Spaces’ is te zien t/m 26 november.