Feestelijke opening van het galerieseizoen – met Amsterdam Art:
- Vrijdag 8 september, 17.00-21.00 (Screening en korte introductie om het uur)
- Zaterdag 9 september, 11.00-18.00 (Speciale openingstijden)
Met genoegen presenteert TMH een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars, JCJ Vanderheyden (1928-2012). Dit is de eerste overzichtstentoonstelling van Vanderheyden in Amsterdam sinds zijn retrospectief in het Stedelijk Museum in 2001. De tentoonstelling richt zich op zijn beroemde schaakbordmotieven in zwart-wit en stralende kleuren, op de schilderijen van vliegtuigramen, op zijn kunsthistorische reflecties en karakteristieke horizonnen; deze verwezenlijkte hij zowel op doek als fotografisch. Voormalig museumdirecteur, curator en kunstessayist Rudi Fuchs prees Vanderheydens interventies: ‘Hij kon een schilderij schilderen, maar wat zou er gebeuren als hij het fotografeerde: […] werd het een ander schilderij als hij op de foto van het schilderij zou schilderen?’ (Stedelijk Museum catalogues, 2001)
In zijn onderzoek naar de kruisverbanden tussen wetenschap, maatschappij en kunst in verschillende media, zoals video, fotografie, digitaal geluid en installaties, verliet en hernam Vanderheyden het schilderen keer op keer. Door die periodieke omkeringen en momenten van overgave aan nieuwe media, schiep hij enkele van de meest radicale postminimale, postschilderkunstige werken. Wat er voor hem het meest toe leek te doen was niet de confrontatie aan te gaan met de overheersende infrastructuren van de wereld, maar ons uit te nodigen onze eigen kennis bij te dragen, ons aan te sporen de technologische flux binnen te treden met het doel iets te begrijpen van de richting waarin die stroomt en de gevolgen ervan op het leven (en de kunst).
—Marsha Plotnitsky
Over de kunstenaar
JCJ Vanderheyden (1928-2012) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse hedendaagse kunstenaars. Zijn reputatie als schilder die de schilderkunst herdefinieerde door de wetenschap en multimedia erbij te betrekken werd al gevestigd in de late jaren zeventig. Sinds zijn deelname aan documenta 7, 1982, in Kassel, Duitsland, werd Vanderheyden voortdurend uitgenodigd voor solo- en thematentoonstellingen in musea en galeries. Er waren overzichtstentoonstellingen en retrospectieven in grote Nederlandse musea, zoals het Kunstmuseum Den Haag (destijds het Haags Gemeentemuseum), 1967 en 1977, Van Abbemuseum in Eindhoven, 1983, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, 1990 en 2011, en Stedelijk Museum Amsterdam in 2001. Gedurende zijn hele loopbaan speelde Vanderheyden een belangrijke rol in de Nederlandse kunst. En zijn kunstwerken en boeken staan nog altijd hoog in aanzien. Tot zijn dood in 2012 woonde en werkte hij in zijn geboortestad Den Bosch, NL.
De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met kunsthistoricus en galerist Fred Wagemans. Teksten door Marsha Plotnitsky.