menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

Reflections | JCJ Vanderheyden

Datum:
31 mei t/m 26 augustus 2023
Deelnemer:
→ The Merchant House
Herengracht 254
1016 BV Amsterdam
Open:
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
→ meld je aan voor dit evenement

Opening: vrijdag 2 juni, 16:00-19:00, in het kader van Amsterdam Art Week.

TMH Talk: zondag 4 juni, 15:00-17:00. Open gesprek met curator en bibliothecaris Aloys van den Berk, kunsthistoricus en galerist Fred Wagemans en oprichter van TMH Marsha Plotnitsky.

Met genoegen presenteert TMH een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars, JCJ Vanderheyden (NL, 1928-2012). Dit is de eerste overzichtstentoonstelling van Vanderheyden in Amsterdam sinds zijn retrospectief in het Stedelijk Museum in 2001. De tentoonstelling richt zich op zijn beroemde schaakbord motieven in zwart-wit en stralende kleuren, de schilderijen van vliegtuigramen, kunsthistorische reflecties, en zijn karakteristieke horizonnen, op doek en als fotografie. Curator en kunstessayist Rudi Fuchs prees Vanderheydens interventies: ‘Hij kon schilderen, maar wat als hij dat schilderij zou fotograferen…was het een ander schilderij wanneer hij schilderde over de foto van het schilderij?’ (Stedelijk Museum catalogus, 2001)

In zijn onderzoek naar de kruisverbanden tussen wetenschap, maatschappij en kunst in verschillende media, zoals video, fotografie, digitaal geluid en installaties, verliet en hernam Vanderheyden het schilderen keer op keer. Door die periodieke omkeringen en momenten van overgave aan nieuwe media, schiep hij enkele van de meest radicale postminimale, postschilderkunstige werken. Wat er voor hem het meest toe leek te doen was niet de confrontatie aan te gaan met de overheersende infrastructuren van de wereld, maar ons uit te nodigen onze eigen kennis bij te dragen, ons aan te sporen de technologische flux binnen te treden met het doel iets te begrijpen van de richting waarin die stroomt en de gevolgen ervan op het leven (en de kunst). 

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met kunsthistoricus en galerist Fred Wagemans. Teksten door Marsha Plotnitsky. 

Over de kunstenaar

JCJ Vanderheyden (1928-2012) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse hedendaagse kunstenaars. Zijn reputatie als schilder die de schilderkunst herdefinieerde door de wetenschap en multimedia erbij te betrekken werd al gevestigd in de late jaren zeventig. Sinds zijn deelname aan documenta 7, 1982, in Kassel, Duitsland, werd Vanderheyden voortdurend uitgenodigd voor solo- en thematentoonstellingen in musea en galeries. Er waren overzichtstentoonstellingen en retrospectieven in grote Nederlandse musea, zoals het Kunstmuseum Den Haag (destijds het Haags Gemeentemuseum), 1967 en 1977, Van Abbemuseum in Eindhoven, 1983, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, 1990 en 2011, en Stedelijk Museum Amsterdam in 2001. Gedurende zijn hele loopbaan speelde Vanderheyden een belangrijke rol in de Nederlandse kunst. En zijn kunstwerken en boeken staan nog altijd hoog in aanzien. Tot zijn dood in 2012 woonde en werkte hij in zijn geboortestad Den Bosch, NL.