menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie, Keramiek, Werk op papier

Retelling Untold Tales from Mokum

Datum:
28 januari t/m 18 maart 2023
Deelnemer:
→ Galerie Fontana
Lauriergracht 142, 1016 RT Amsterdam
1016 RT Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—1800
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement

Christoph & Sebastian Mügge

Een verhaal uit het verleden vertellen dat niet vrij is van historische fouten, is een bijna onmogelijke opgave. De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens een boek gelezen of een serie of film gezien die – hoewel gebaseerd op het verleden – veel vrijheden neemt en belangrijke plotpunten bevat die gebaseerd zijn op verfraaide historische momenten, of die ronduit onjuist zijn. Zelfs anekdotes over voorouders in families kunnen nooit aan toekomstige generaties worden verteld zonder enige vooringenomenheid of onnauwkeurigheid, vaak als gevolg van valse herinneringen of zelfs verkeerde vertalingen.

“Retelling Untold Tales from Mokum” is een site-specific installatie die speelt met het idee van de onmogelijkheid om een objectieve kijk te geven op verhalen uit vroegere tijden, en presenteert meerdere draden van verhalen uit verschillende decennia in Amsterdam. In methoden die kunnen worden omschreven als omwegen, uitweidingen en open gebaren, worden historische feiten opzettelijk samengevoegd met valse informatie en worden ze iets geheel nieuws.

Een belangrijk onderdeel van de installatie zijn vensters die op repetitieve wijze percepties bieden op verschillende aspecten en lagen van lokale en mondiale gebeurtenissen, verschillende tijdperken, ernst en humor.

De ramen verwijzen naar de Nederlandse culturele traditie om onbedekte voorramen te hebben die meestal hartstochtelijk versierd zijn en het interieur onthullen aan iedereen die langskomt. Deze unieke daad zou zijn wortels hebben in de protestantse religieuze traditie van het calvinisme, dat stelt dat eerlijke burgers niets te verbergen hebben. Het sluiten van de gordijnen zou je verdacht kunnen maken, dus kun je mensen beter een blik in je huis gunnen om te laten weten dat je een fatsoenlijk mens bent. In het gedurfde werk van de kunstenaarsbroers Christoph & Sebastian Mügge wordt de Nederlandse directheid, de zogenaamde bespreekbaarheid, gecombineerd met het beruchte Hollandse raam, terwijl tegelijkertijd de juistheid van allerlei verhalen achter mondelinge, schriftelijke of andere vormen van bezorging in twijfel wordt getrokken.

De installatie toont het venster op onze eigen werkelijkheid van bijvoorbeeld geërfde betekenisvolle voorwerpen of beelden die een intiem verhaal bevatten dat niet op de juiste manier werd geconserveerd. Omdat iedereen iets toevoegt aan het verhaal kan men niet zeggen wat de oorspronkelijke versie was of wat er echt gebeurd is. Verhalen zijn vaak verzonnen, en het verleden is getransfigureerd op een vergelijkbare manier als hoe nepnieuws of zogenaamde alternatieve feiten worden gecreëerd. Mensen hebben bijvoorbeeld expres minder vleiende episodes uit hun jeugd weggelaten. Het is aan de bezoekers van de tentoonstelling om de objecten, tekeningen en voorstellingen te vullen met nieuwe interpretaties op basis van hun eigen achtergrond, persoonlijke referenties, projecties en fantasie.

“Infected Pillbox (angular)“, 2012, bronze, 5,3 x 13 x 4,4 cm, unique

Sebastian Mügge (1981) en Christoph Mügge (1983) zijn beiden geboren in Bonn, Duitsland en wonen in Zweden. Sebastian behaalde zijn MFA-diploma aan de Umeå Academy of Fine Arts in 2011 en Christoph studeerde aan de Kunstakademie Düsseldorf waar hij in 2013 zijn diploma behaalde. Beide kunstenaars werken voornamelijk met interdisciplinaire en locatiegebonden projecten op grote schaal. Ze hebben een sterke persoonlijke artistieke taal die voortbouwt op herhalingen van een diversiteit aan materialen in vele technieken. Hun formaties verweven vaak historische gebeurtenissen met het hedendaagse waarbij vragen over identiteit, machtsstructuren en hoe verschillende conflicten ons dagelijks leven beïnvloeden op een speelse en humoristische manier worden onderzocht. Samen hebben ze tentoongesteld in Museum Villa Rot (DE), Plateforme (Parijs, FR), DG Kunstraum (München, DE), The Koppel Project (Londen, UK), Ostrale Biennale (Dresden, DE), Sinne (Helsinki, FI), PARTcours Biennial (Brussel, BE), Æther (Sofia, BG), Kunstverein Baden (Baden, AT), Kristianstads konsthall (Kristianstad, SE), Vestfold Kunstsenter (Tønsberg, NO), Södertälje konsthall (Södertälje, SE), OK Corral (Kopenhagen, DK), DAS ESSZIMMER – ruimte voor kunst+ (Bonn, DE), Meno Parkas Galerija (Kaunas, LT), Periscope (Salzburg, AT) en P8 Gallery (Tel Aviv, IL).