menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

REWIND – Jeppe Lauge

Datum:
14 januari t/m 11 maart 2023
Deelnemer:
→ Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
  • zondag 13:00—18:00
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement

Galerie Bart is verheugd om REWIND van Jeppe Lauge (1980, DK) te openen. Deze tentoonstelling gaat over herhaling en hetzelfde blijven doen, zoals het constante doormodderen en gebrek aan verandering in het klimaatdebat. Maar het betreft ook het terugkeren van wildernis in Europa door ‘Rewilding’: het aan de natuur overlaten van grote gebieden. In Lauges schilderijen komen verschillende perspectieven samen, letterlijk en figuurlijk.

Berken, sparren en eiken vormen Lauges favoriete onderwerpen. Soms eenzaam geportretteerd, dan weer als groepje geschilderd of links en rechts op het doek als de coulissen van een idyllisch doorkijkje. Lauges levensgrote doek wekt de indruk dat je in de natuur staat, terwijl de schilderijen van de reeks op klein formaat het idee geven dat je door het raam een schitterend uitzicht bewondert. Echter is de natuur die je op zijn werken bekijkt niet zomaar een tafereel.

De landschaps- en natuurschilderijen van Lauge zijn composieten, opgebouwd uit één of vaak meerdere foto’s, gemaakt tijdens zijn trektochten door de Europese natuur. De ontwerpen van de werken zijn het resultaat van een nauwgezette digitale bewerking. Deze manipulatie is enerzijds exemplarisch voor de digitale wereld waarin we leven en de mobiele lens waarmee we alles vastleggen en waardoor we alles waarnemen. Anderzijds refereert het ook aan de gemaakte en onderhouden ‘tamme’ natuur die je overal ziet. Nieuwe initiatieven van het écht laten verwilderen van natuurgebieden vonden de afgelopen jaren het levenslicht. In REWIND stelt Lauge dat achteruitgang tegelijkertijd weleens vooruitgang kan betekenen.

Een andere invalshoek, die Lauge in de schilderijen verweeft met zijn perspectief op de mens en natuur, is die van het waarnemen. De titel van zijn boek As One Sees verwijst naar het individuele karakter van het kijken. We zien beelden nooit als geheel, maar richten onze ogen achter elkaar op kleine stukjes, details en vlakjes. Hierdoor zijn in constante afwisseling kleine delen van een gezichtsveld scherp te zien. Lauge speelt bewust met de focuspunten in zijn schilderijen door verschillende vlakken anders uit te lichten of door fotorealistisch schilderwerk af te wisselen met schetsmatige suggesties van vormen en kleuren.

Hiermee verwart hij de kijker die zich niet op dit alles tegelijk kan richten, maar biedt hij ook een inkijk in de wereld zoals we die eigenlijk waarnemen. Het kijken naar Lauges schilderijen is het zoeken naar houvast: heen en weer bewegend tussen verschillende lagen staat je blik op REWIND.