menu
Events, Tentoonstelling — Schilderkunst

Rinella Alfonso | Feather boa takes a side bar

Datum:
12 april t/m 25 mei 2024
Deelnemer:
→ Annet Gelink Gallery
Laurierstraat 187-189
1016 PL Amsterdam
Open:
  • dinsdag 10:00—18:00
  • woensdag 10:00—18:00
  • donderdag 10:00—18:00
  • vrijdag 10:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
Start 12 apr

Opening 12 april – 18:00 – 20:00

Annet Gelink Gallery kondigt met trots Feather boa takes a side bar aan, Rinella Alfonso’s eerste solotentoonstelling in de galerie.

In haar schilderijen creëert Alfonso mystieke werelden door alledaagse voorwerpen in grimmige fantasieomgevingen te plaatsen. Deze objecten worden vaak beschouwd als waardeloze wegwerpartikelen, maar hebben een betekenis in Alfonso’s herinneringen aan mensen en plaatsen, en zijn van grote waarde voor de onderlinge verbondenheid van mensen op Curaçao en in het Caribisch gebied. Thema’s als nostalgie en verbondenheid zijn verankerd in haar werk.

Alfonso’s fantasie-achtige schilderijen grenzen aan het onderbewuste. Ze lijken voort te komen uit – soms nachtmerrieachtige – dromen vol herinneringen aan objecten en plaatsen, maar tonen ook een diepgaande gevoeligheid voor haar directe leefomgeving.

In haar nieuwste werk breidt ze haar focus uit van objecten die herinneringen aan haar jeugd op Curaçao weergeven, naar objecten die lokale overtuigingen en gezegden, rituelen en bijgeloof symboliseren. Zo bevat het blauwe schilderij waarop twee dweilen en een bezem staan afgebeeld, twee aparte maar vergelijkbare gezegden. De aanwezigheid van twee dweilen in één kamer staat voor ongeluk, terwijl het vegen van iemands voet met een bezem deze persoon vervloekt tot een ongetrouwd leven. 

In deze tentoonstelling combineert Alfonso moeiteloos representaties van massaproductie met de natuurlijke wereld, waarbij kapotte plastic stoelen een dialoog aangaan met symbolische slangen en ritualistische botten. Hoewel de werken in eerste instantie voortkomen uit een persoonlijk motief, getuigt hun duistere kwaliteit van de ontvankelijkheid van de kunstenaar voor de wereld om haar heen.

Door airbrushtechnieken te mengen met delicate transparantie en kleuren die licht lijken te geven in het donker, krijgen de schilderijen een spookachtige kwaliteit. Door hun aanwezigheid te isoleren en zo te intensiveren, worden de levenloze objecten tot agerende personages in haar doorlopende verhalen, extra benadrukt door hun titels: Een gebroken kam ligt te rusten, voetstappen herbergen herinneringen en een alleenstaande stoel is een achtergelaten stoel. Door te experimenteren en elementen uit oudere schilderijen te hergebruiken, creëert ze bovendien een verhaallijn voor haar kenmerkende praktijk, waarbij alledaagse voorwerpen verschijnen en terugkeren als personages in een surrealistisch narratief.

Rinella Alfonso studeerde aan Instituto Buena Bista op Curaçao en Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (NL), voordat ze in 2019 resident werd bij De Ateliers in Amsterdam. In 2021 ontving ze de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst, waarvoor ze een jaar eerder reeds genomineerd was. Alfonso heeft zowel internationaal als nationaal geëxposeerd. Recente solotentoonstellingen zijn Paul Soto, New York, VS (2023), Annet Gelink Gallery, Amsterdam, NL (2022), Paul Soto, Los Angeles, VS (2022), en Project Native Informant, Londen, UK (2022).