menu
Tentoonstelling — Overig

Scattered – Hidden Narratives through Archives

Datum:
3 maart t/m 16 april 2023
Deelnemer:
→ Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS Amsterdam
Open:
  • dinsdag 12:00—18:00
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Admission
With ticket
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Scattered – Hidden Narratives through Archives, een tentoonstelling geïnitieerd door onderzoeker en curator Nesli Gül, onderzoekt naar de interacties van beeldende kunstenaars uit Turkije die zich in Nederland vestigden met de Nederlandse kunstscene, een weinig bekend en ongedocumenteerd deel van de hedendaagse kunstgeschiedenis van Nederland.

Scattered: Hidden Narratives Through Archives onthult de minder bekende en onbekende verhalen van artistieke uitingen, de kritische perspectieven achter de artistieke praktijken en tentoonstellingen buiten de Nederlandse mainstream kunstscene. Het richt zich op de participatie en representatie van kunstenaars, op basis van origineel materiaal uit zowel persoonlijke als institutionele archieven.

Scattered is onderdeel van het lopende onderzoeksproject The Impact of Contemporary Artists, who moved from Turkey, on the Dutch Art Ecosystemgeïnitieerd door Nesli Gül.

Met behulp van archiefmateriaal onderzoekt de tentoonstelling de verschuivende perspectieven van kunstenaars en hun connecties met hun eigen culturele erfgoed, hun representatie in de maatschappij met een steeds veranderend beleid, en de invloed van de Turkse diaspora op hun artistieke discours. Geselecteerde posters, catalogi, uitnodigingen, brochures, briefkaarten, boekjes, krantenknipsels, correspondentie met instellingen en kunstenaarsdocumentaires onthullen discussies over actuele onderwerpen als migratie en identiteitspolitiek.

Deze tentoonstelling is een reactie op artistieke representatie in de hedendaagse kunstgeschiedenis buiten de lokale context en beperkingen en draagt bij aan een beter begrip van de nalatenschap van diasporische kunstenaars uit Turkije en hun interacties met het Nederlandse kunstecosysteem.

Photo Credits: Installation photo from the exhibition Scattered curated by Nesli Gül at Framer Framed, Amsterdam 2023. © Eva Broekema / Framer Framed.

Curator, onderzoeker en initiatiefnemer
Nesli Gül, van het project The Impact of Contemporary Artists, who moved from Turkey, on the Dutch Art Ecosystem

Deelnemende kunstenaars
Esma Yiğitoğlu, Servet Koçyiğit, Merve Kılıçer, Müge Yılmaz

Bijdragende kunstenaars
Bülent EvrenCihad CanerDeniz BugaKubilay Mert UralMustafa Şener,Nesrin DuringUlufer Çelik

Archieven in de tentoonstelling
Het archief van Bülent Evren, Van Abbemuseum, Beeld & Geluid, Stadsarchief Amsterdam

Samenwerkingspartner
Beeld & Geluid