menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst, Sculptuur

Wandering | Daniel Arsham

Datum:
2 juni t/m 9 juli 2023
Deelnemer:
→ Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
Open:
  • donderdag 17:00—20:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—17:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Wandering is de vierde solotentoonstelling van Daniel Arsham bij Galerie Ron Mandos. De tentoonstelling geeft ons een inkijkje in een post-apocalyptische toekomst waarin alles wat we kennen is veranderd in een archeologisch overblijfsel. Arsham, een van de meest gewilde hedendaagse kunstenaars van deze tijd, toont drie gloednieuwe series schilderijen, tekeningen en sculpturen waarin de kunstenaar speelt met de grenzen van bestaande structuren en tijd.

Arshams ‘mythische hedendaagse archeologie’ tast vertrouwde vormen aan en verandert de aard van architecturale structuren, klassieke figuren en zelfs auto’s in archeologische objecten. De kunstenaar kiest met opzet voor iconische voorwerpen die het eind van de 20e eeuw of het millennium vertegenwoordigen, een tijd waarin de technologische vooruitgang in een stroomversnelling raakte, waardoor veel uitvindingen en de digitalisering van onze wereld snel verouderde.

De artistieke stijl van Daniel Arsham vermengt elementen van romantiek en pop-art, waardoor suggestieve maar speelse visies ontstaan die heden, verleden en toekomst met elkaar verweven. Hij maakt handig gebruik van een dramatisch lichtspel en de erosie van objecten om een gevoel van diepte en contrast te creëren. In zijn werk verkent hij de universaliteit van symbolen en gebaren, waardoor hij culturele grenzen overstijgt en zijn werk een tijdloze en monumentale kwaliteit verleent.

AI (kunstmatige intelligentie) gegenereerde beelden worden gebruikt als inspiratie voor zijn nieuwe serie schilderijen. Arsham geeft zinnen of woorden aan de computer om nieuwe beelden te creëren. Om zijn uitgesproken stijl te vermengen met de moderne AI-benadering, voegt hij zijn eerdere werken samen met nieuwe. Het resultaat zijn futuristische en post-apocalyptische werken die de conventionele percepties uitdagen en de grenzen van kunst, technologie en cultuur verleggen. In sommige gevallen toont hij architectonische structuren uit zijn eerdere schilderijen of geërodeerde sculpturen van klassieke figuren en auto’s. In vergelijking met voorgaande werken, hebben deze werken veel textuur door het gebruik van een impasto-techniek.

Een andere opmerkelijke toevoeging in de tentoonstelling Wandering zijn de op maat gemaakte vintage autosleutels van Arsham, bestaande uit geologische materialen zoals seleniet, kwarts, pyriet en vulkanische as. Deze sleutels hebben een post-apocalyptisch uiterlijk en lijken op voorwerpen die eeuwenlang begraven zijn geweest en pas onlangs weer zijn opgegraven. Door deze sleutels in zijn unieke stijl te vervaardigen, toont Arsham zijn passie voor auto’s en verwijst hij naar zijn tentoonstelling in het Peterson Automotive Museum dit jaar, waarin volledig functionerende geërodeerde auto’s te zien zijn.

Ook Arshams andere grote liefde komt aan bod in Wandering: zijn nieuwste collectie kinetische horloges. Elk handgemaakt mechanisch uurwerk weerspiegelt het verstrijken van de tijd en belichaamt zijn kenmerkende stijl.

Het werk van Daniel Arsham draait om tijd. Arshams werken onderzoeken het verstrijken van de tijd en de erosie van objecten door de jaren heen, waardoor ze een tijdloze en monumentale kwaliteit krijgen. Via zijn kunst nodigt Arsham ons uit om na te denken over de vluchtigheid van het leven en de vergankelijkheid van de objecten en structuren die wij creëren. Hij herinnert ons eraan dat alles waar we waarde aan hechten uiteindelijk een archeologisch overblijfsel zal worden.

Over de kunstenaar

Daniel Arsham is een hedendaagse kunstenaar, geboren in 1980 in Cleveland, Ohio, VS. Hij woont en werkt momenteel in New York City. Arshams creatieve invloed strekt zich uit over verschillende sectoren, waaronder mode, sport, kunst en design. Hij studeerde aan de Cooper Union in New York en is sindsdien een van de meest gewilde hedendaagse kunstenaars van zijn generatie geworden.

Arshams kunst wordt gekenmerkt door zijn concept van fictieve archeologie. Hij ensceneert “toekomstige overblijfselen van het heden”, waarbij hij sculptuur, architectuur, tekeningen en film gebruikt om iconische objecten van het eind van de 20e eeuw of het millennium in steen te veranderen.

Arshams kunstwerken zijn tentoongesteld in gerenommeerde musea over de hele wereld, waaronder Orange County Museum of Art, Costa Mesa, CA; 180 The Strand, Londen, GB; Musée Guimet, Parijs, FR; HOW Museum, Shanghai, CH, en Centre Pompidou-Metz, Metz, FR. Hij werkte samen met top spelers als Hedi Slimane en Kim Jones voor Dior, Off-White, Cartier, Rolex, Tiffany & Co, Porsche en Pokémon. Enkele andere opmerkelijke samenwerkingen zijn zijn basketbaloutfit voor de Cleveland Cavaliers, zijn ontwerp voor Rimowa en zijn doorzichtige gekristalliseerde surfplanken ontworpen met Hayden Cox.