menu
Tentoonstelling — Overig

Spaceship Earth, Plant Your Seeds of Hope | Emma Talbot

Datum:
17 december 2023 t/m 27 januari 2024
Deelnemer:


Amsterdam
Open:
Admission
Free admission

Opening Zondag december 17, 1-3 pm

‘Prevents dullness of mind’ staat er ergens klein geschreven op een meer dan vier meter hoge zijden schildering van Emma Talbot. Net als ‘enhances mental abilities’ en ‘anti depressant’. Daartussendoor zweven – naast planten en bloemen – talloze figuren. Sommigen tuimelen onderste boven naar beneden, anderen lijken op te stijgen. Ze bewegen als engelen tussen een wirwar van decoratieve lijnen, kleuren en patronen als in een hypnotiserend landschap dat een spirituele gedachtewereld verborgen lijkt te houden.

Talbot baseerde dit werk, 21st Century Herbal, zowel op een 15e-eeuws botanisch manuscript vol tekeningen en informatie over de helende kracht van planten als op de ideeën van de Amerikaanse architect, wetenschapper en dichter Buckminster Fuller. Als één van Amerika’s grote 20e -eeuwse denkers zag hij hoe intensief mens en natuur met elkaar zijn verbonden. Dat ze wederzijds van elkaar afhankelijk zijn.

Talbot beoogt met haar werk een 21e-eeuwse vertaling te maken van deze inzichten, een ‘tuin van kennis’ met figuren en teksten die al zwevend in een sterrenhemel diezelfde hoopvolle boodschap lijken te verkondigen: natuur biedt alles wat we nodig hebben om te overleven. De magie van planten zit ook in onszelf besloten.

Op Spaceship Earth, Plant Your Seeds of Hope zijn drie van deze zijden schilderingen te zien naast een selecte serie tekeningen waarin Talbots existentiële thema’s telkens op een intieme en poëtische manier terugkeren. Tekenen is voor Talbot een manier om haar gedachten te registreren, om die als het ware ongefilterd vast te leggen op papier. Gedachten en ideeën over levenskracht, groei en ouderdom; vragen over wat het betekent om mens te zijn en te (over)leven in deze tijd, verstrengelen zich in Talbots hoofd onbewust met mythen en sagen, dagelijkse beslommeringen, liedteksten en wetenschappelijke rapporten. En – zoals in 21st Century Herbal – met middeleeuwse manuscripten om vervolgens in haar tekeningen weer tevoorschijn te komen. “Er is iets heel bijzonders aan de manier waarop tekenen fantasierijke beelden en vluchtige gedachten kan vastleggen” zegt Talbot over de noodzaak van het tekenen. Het vormt de basis voor al haar werk.