menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis At the Shores of the Sea of Resentment

Datum:
11 november 2023 t/m 13 januari 2024
Deelnemer:
→ andriesse ~ eyck galerie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
→ Free admission
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Met veel plezier nodigen wij u uit voor de tentoonstelling Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis at the Shores of the Sea of Resentment waarin recente schilderijen van het kunstenaarsduo worden getoond.

Zijlmans en Jongenelis werken in uiteenlopende media. Afhankelijk van wat het onderwerp of de context vraagt, creëert het duo metershoge tekeningen met cartoonachtige beelden en teksten; groot opgezette performances waar soms een hele buurt aan deelneemt, tot zorgvuldig geregisseerde foto’s en films inclusief de unieke kostuums en decorstukken.

De werken ogen soms theatraal, een tikje surrealistisch zelfs, toch zijn de actualiteit en het persoonlijke drama nooit ver weg. Het werk ontstaat in reflectie op de wereld om ons heen, soms onvermijdelijk en direct, soms via een gevoelige ondertoon.

De kunst van Zijlmans en Jongenelis is vitaal en krachtig, ongeacht het medium of de context waarin het wordt getoond. Het straalt energie uit en lijkt voor alles te gaan over creatieve vrijheid, expressie en experiment; over een kunstenaarschap en een leven zonder compromis. Dit geldt zeker voor de recente schilderijen die in de tentoonstelling Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis at the Shores of the Sea of Resentment te zien zijn.

Verbannen tot hun atelier vanwege de coronapandemie, besloot het kunstenaarsduo twee jaar geleden weer te gaan schilderen. Er ontstond een artistieke wisselwerking waarbij Zijlmans en Jongenelis intuïtief op elkaars verrichtingen op het doek reageerden, elkaar uitdagend om altijd verder te gaan dan de bekende oplossing; geen concept of vooropgezet plan, geen richtinggevend thema of beeld, maar een open houding en een onbegrensde nieuwsgierigheid naar wat in het proces ontstaat. Het resultaat is een serie autonome schilderijen in een directe en poëtische beeldtaal. Uitdagende beelden over afkomst, twijfel, pijn en paniek.

Het samenspel tussen de grootse en krachtige gebaren en de precisie in de details, het gebruik van kleur, de mix van figuratie en abstractie, zorgen voor een visuele dynamiek die de kijker meevoeren. Samen met Zijlmans en Jongenelis staan we aan de oevers van ‘the sea of resentment’ en kijken we uit over de kolkende pracht van onderdrukte verlangens en onverwerkte trauma’s. ‘De beelden in deze werken zijn weliswaar ontstaan in een confrontatie met de verwarrende realiteit van de wereld om ons heen, maar de schilderijen representeren vooral zichzelf,’ aldus Zijlmans en Jongenelis.

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, opgeleid aan de Rijksakademie en De Ateliers in Amsterdam, werken al geruime tijd aan een gezamenlijk oeuvre bestaande uit video, film, performance, tekeningen, schilderijen, installaties en publicaties. Hun werk wordt getoond in musea en kunstinstellingen in binnen- en buitenland. In 2017 maakte het duo de veelgeprezen solotentoonstelling The Magnetic North & The Idea Of Freedom in Museum Boijmans van Beuningen. In 2023 maakten zij in de korte psychologische horrorfilm The Mother of All Failure, samen met een serie nieuwe schilderijen gepresenteerd in de tentoonstelling The Garden of Doubt and Panic in PARK, Tilburg. Nieuw werk is momenteel te zien in de groepstentoonstelling Yes, I Do, in New Dakota, Amsterdam.