menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

Teach Me to Remember

Datum:
15 april t/m 27 mei 2023
Deelnemer:
→ Enari Gallery
Utrechtsestraat 44 BG
1017 VP Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
With ticket

Johanna Bath – Shimon Kamada

Enari Gallery presenteert met veel genoegen Teach Me to Remember, een duo tentoonstelling van Johanna Bath (DE, 1980) en Shimon Kamada (JP, 1997). De tentoonstelling verkent de thema’s transcendentie, vergankelijke ervaringen, intimiteit en herinneringen. De kunstenaars roepen krachtige emoties op die de vluchtige momenten van menselijke verbondenheid willen vastleggen. Door hun unieke stijl en medium creëren zij indringende en ontroerende werken, die de kijker uitnodigen tot reflectie over hun eigen ervaringen met het maken van herinneringen.

Zoals de titel suggereert, speelt tijd een belangrijke rol in het werk van Bath. Het idee van tijd en alles wat met die emotie samenhangt, zoals herinnering, vergankelijkheid en de vluchtigheid van een moment, drijft haar behoefte om te schilderen. Het concept van hiervan wordt vervolgens geabstraheerd als de formele elementen worden toegepast binnen haar beeldtaal. Tijdens het schilderen denkt Bath na over die verhalen van tijd en herinnering en probeert zij “een gevoel van tijd” op het doek weer te geven. De kunstenaar schrijft: “Ik zou mijn werk beschrijven als poëtisch en vrouwelijk, zacht, melancholisch en dromerig, maar met een zeker randje. Ik maak graag werken die het tegenovergestelde zijn van een luid en agressief, maar die dezelfde intensiteit bevatten door uiteindelijk teder en delicaat te zijn, onder de huid te kruipen door kwetsbaar te zijn en een intimiteit te bevatten die uitnodigt is voor de kijker.”

Shimon Kamada brengt zijn eigen ervaringen tot leven middels zijn schilderijen. Hij versmelt waarheid en figuratie met fictie en abstractie om de lege plekken van het verleden op te vullen. De kunstenaar kijkt terug in zijn fotoalbum en haalt er verschillende beelden uit om een digitale collage te maken als uitgangspunt. Met olieverf brengt hij alle fysieke ervaringen, waanbeelden en jeugddromen die melancholie oproepen uit zijn geheugen op het doek. Verhalen en culturele tradities worden met elkaar verweven door zijn werken in verschillende lagen op te bouwen. Op deze manier kunnen er verschillende connotaties ontstaan. Deze complexiteit maakt zijn schilderijen vol narrativiteit en dubbelzinnigheid, zowel voor de kunstenaar als voor zijn publiek.

De opening begint met een artist talk op 15 april om 14:00 – 15:00 uur, waarna de officiële opening begint van 15:00 – 18:00 uur. De tentoonstelling loopt van 15 april tot 27 mei 2023.