menu
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Overig, Schilderkunst, Sculptuur, Werk op papier

Cross Currents | Terry Rodgers

Datum:
9 september t/m 21 oktober 2023
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission

TORCH Gallery presenteert met genoegen ‘Cross Currents’, een tentoonstelling die het brede scala aan kunstwerken van Terry Rodgers laat zien. Al meer dan veertig jaar bouwt Terry aan een uniek artistiek universum. Hij behandelt de spanningen en verwarringen die eigen zijn aan de hedendaagse samenleving. Zijn schilderijen staan bekend om hun rijke versieringen en sensuele naaktheid, maar dit is slechts fineer die een rauwe, existentiële emotionele toestand bedekt. De tentoonstelling vergezelt de nieuwe publicatie ‘The Works – 1962 to 2023’, die tijdens de opening op 9 september wordt gelanceerd.

Het werk van Terry Rodgers is door de jaren heen alleen maar in betekenis en relevantie toegenomen. Naarmate de technologie vordert, worden we omringd door een steeds grotere verscheidenheid aan ervaringen: stadionoptredens, selfie-verslavingen, woordenwisselingen, liefdesaffaires, over-the-top-advertenties, glimmende objecten die voor kunst doorgaan, oorlogvoering, wonderbaarlijke zonsondergangen. In dit moeras van details waarderen we niet altijd de vele dingen die we bezitten of waartoe we toegang hebben, wat kan resulteren in een toestand van verwende en ongeïnteresseerde decadentie. De halfnaakte hoofdrolspelers in hun chique huizen lijken geen verbinding met elkaar te hebben, of zelfs maar te genieten van hun omstandigheden.

Cross Currents introduceert 10 nieuwe en recente grootschalige olieverfschilderijen. De tentoonstelling presenteert ook een uitgebreide collectie van zeer uiteenlopende kunstwerken uit de jaren zeventig tot nu: verschillende soorten kleinere schilderijen, fotografie, beeldhouwwerk, tekeningen en bechilderde tijdschriftpagina’s genaamd ‘MagWerks’. Deze meerdere manieren van creëren zijn geïnspireerd door de veelheid van onze ervaringen. Elke uitdrukking heeft zijn autonome autoriteit – een andere manier voor Terry om iets te observeren dat zijn aandacht trekt, en om te ontdekken wat zijn gereedschap kan onthullen. Een zwart-witfoto vertoont verbluffende aspecten waar kleur van zou afleiden; een potloodtekening kan nauwgezet of magisch onrealistisch zijn; klei en brons laten innerlijke werkingen aan de buitenkant verschijnen.

Over de kunstenaar

Terry Rodgers (geb. 1947, woont en werkt in Columbus, OH) heeft aanzienlijke bekendheid verworven als maker van grootschalige filmische schilderijen van een ontgoochelde wereld waar schoonheid, seks en geld geen geluk lijken te brengen. Zijn werk is vertegenwoordigd in talrijke museum- en galerietentoonstellingen van New York en Los Angeles tot Brussel en Milaan, en op kunstbeurzen zoals Art Basel. TORCH werkt sinds 2004 samen met Terry. Samen hebben ze boeken gepubliceerd zoals Dimensions of Ambiguity, The Apotheosis of Pleasure en Solo Spaces.

The Works

‘The Works – 1962 to 2023′, uitgegeven door TORCH, geeft het eerste overzicht van de hele carrière van Terry Rodgers, variërend van de vroegste tot de meest recente schilderijen, tekeningen, foto’s en meer. De gelimiteerde oplage van 100 gesigneerde en genummerde exemplaren bevat een print en een unieke tekening op zwart papier, gepresenteerd in een hoogwaardige cassette waarop ook een unieke tekening staat. De reguliere en limited edition van ‘The Works’ gaan in première tijdens de tentoonstellingsopening op zaterdag 9 september. Ze zijn vanaf zondag 10 september te koop op torchwebshop.com.