Tentoonstelling — Gemengde media

The Artist in Her Studio

Datum:
9 april t/m 7 mei 2022
Deelnemer:
→ galerie dudokdegroot 
Tweede Laurierdwarsstraat 1–3
1016 RA Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

In The Artist in Her Studio van Fleur van Dodewaard spelen grote zalmkleurige, niet al te precieze, geometrische vormen de hoofdrol. Deze figuren representeren de kunstenaar zelf. Als kunstenaar, in haar atelier. Meestal ontspannen in een leunstoel, uit het raam kijkend, of buiten liggend in het gras. Het werk is zowel geïnspireerd op historische foto’s van kunstenaars aan het werk in hun atelier, als op de schilderijen van een aantal beroemde schilders uit de vorige eeuw die we allemaal kennen maar vooral niet weer gaan noemen, van een poserend model.

Zoals kenmerkend is voor haar werk, jongleert van Dodewaard in The Artist in Her Studio met kunsthistorische thema’s en verschillende mediums. Het lichaam, zwevend tussen figuratie en abstractie, staat centraal. Anders dan voorheen gaat het dit keer om haar eigen lichaam. Van Dodewaard reflecteert op haar eigen vorm, haar rol. Als mens, kunstenaar, vrouw, moeder, in de wereld. En vraagt je daarmee als kijker hetzelfde te doen. Het zelfportret, het naaktmodel tussen plantenpotten, en het ons vertrouwde beeld van ‘de kunstenaar in zijn atelier’ gaan behendig de lucht in en vallen in hun nieuwe hoedanigheid op z’n plek.

Het werk raakt daarbij aan het geïntensiveerde bewustwordingsproces dat vandaag de dag plaats vindt. Waarbij we ons massaal realiseren dat de wereld in de eerste plaats geschapen is vanuit het witte mannelijke perspectief, zowel in de kunstgeschiedenis als daarbuiten. En het besef dat daarin verandering brengen, de enige weg vooruit is.

Van Dodewaard trekt in The Artist in Her Studio alle rollen, perspectieven en mediums naar zich toe, en vlecht ze samen tot een nieuw autonoom geheel. Ze creëert een vorm waarin alles één is: onderwerp, maker, model, lichaam, kunstobject, oftewel de sculptuur, het schilderij of het geschilderde object, en de afbeelding ervan.

Een vorm waar het historisch dominante perspectief, ofwel dat van de man met de kleren aan, er voorlopig maar even is uitgeknipt.

With elementary materials — wood, paper, clay, tape, paint — Fleur van Dodewaard creates temporary compositions that play with the possibilities of photography, sculpture, and painting. Situated at the intersection of these disciplines, her work uses photography as the final result. Questions relating to the art object, discourses about the creative process and image making, and art historical references are fundamental to her investigations. They provide the terms of an ongoing tumbling and cross-relating of old and new images, objects, ideas, and forms.

Fleur van Dodewaard (1983, geboren in Haarlem, wonend en werkend in Amsterdam) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk werd wereldwijd vertoont, onder andere in POST gallery (Tokyo), KAIR (Kamiyama), Gallery and Villa Vitrine (Kyoto), Van der Mieden Gallery (Brussel), FOAM (Amsterdam), Hauser Gallery (Zurich), Museo d’arte Contemporanea (Rome), Project Fabrika (Moscow), Flowers Gallery (London), en Hyeres Photography Festival. Haar werk is opgenomen in oa. de collecties van het Frans Hals Museum Haarlem, FOAM Amsterdam en Museum Voorlinden in Wassenaar. Op dit moment ontvangt zij van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Bewezen Talent.