Beeldhouwwerk, Digitale kunst, Fotografie, Gemengde media, Installatie, Keramiek

The Big Everyone Works With Everyone Show

Datum:
3 juni t/m 3 juli 2022
Deelnemer:
→ Galerie Fleur & Wouter
Van Ostadestraat 43A
1072 SN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Geopend op do, vr, za, zo

Een wormenkast, een hypnotiserend zeemonster in een onhandig glazen aquarium en foto’s van de vriendin van Koos Buster in keramische lijsten: een greep uit The Big Everyone Works With Everyone Show. De bevriende kunstenaars Anemoon Fokkinga, Koos Buster, Jan Hoek en Gert Wessels maakten voor deze tentoonstelling samen nieuwe kunstwerken. Ze daagden elkaar uit in nieuwe media te werken en de grens tussen design en kunst op te zoeken. Het resultaat is een totaalkunstwerk dat je onderdompelt in een wereld waar het vreemde wordt gevierd en waar het maakplezier vanaf spat.

Beschikbare kunstwerken

Over de kunstenaars
Anemoon Fokkinga (NL, 2003) gebruikt haar inner demons, pijn en beperkingen als inspiratie voor haar fantastische keramische objecten waarin de vele ogen, tentakels, rijen hoorns en golvende tongen vechten om de aandacht. Haar kunstwerken variëren van objecten als aansprekende theeserviezen en sieraden tot sculpturen van monsterlijke wezens die uit de diepste diepten van de zee en de fantasiewereld van Anemoon komen. Voor deze tentoonstelling liet ze zich inspireren door de ramp in Fukushima en het gemuteerde zeeleven dat daar het gevolg van is. Ze laat zien dat de natuur altijd haar weg vindt. Als de mensen er niet meer zijn, dan nemen de dieren het over.

Koos Buster (NL, 1991) stormde de Nederlandse Kunstwereld binnen in 2018 met de presentatie van zijn nu al legendarische Grote Koos Buster Museum, zijn afstudeerpresentatie aan de Gerrit Rietveld Academie. Het zorgde voor een keramiekrenaissance in Nederland, en Buster werd beëdigd als Minister van Keramische Zaken. In zijn werk is hij altijd op zoek naar de perfecte lulligheid of iets onzinnigs dat het verdient om gevierd te worden. Het ‘onhandige’ van een snelle schets heeft vaak de lijnen die hij in het uiteindelijke werk wil zien. Zijn bekendste werken zijn een keramische waterkoeler, Canta, scooter en de serie sierborden van bijna alles wat Koos Buster niet leuk vindt.

Jan Hoek (NL, 1984) wordt in zijn werk aangetrokken door de schoonheid van buitenstaanders wereldwijd. Hij werkt intensief samen met mensen die normaal gesproken over het hoofd worden gezien en creëert samen met hen een nieuw beeld. Hij fotografeerde filmsterren als motortaxirijders uit Nairobi, de activistische, fashioniconen en trotse trans sekswerkers Sistaaz of the Castle en hij is oprichter van stichting Captain Hoek en Outsiderland, waarmee hij de wereld van insider- en outsiderkunstenaars bij elkaar wil brengen. In het universum van Hoek zijn de ‘normale’ mensen de vreemdelingen en de buitenstaanders de funky heersers van deze planeet.

De designobjecten van Gert Wessels (NL, 1994) laten ons anders kijken naar alledaagse objecten. Als eerste kunstenaar loste hij een van de grootste problemen van de mens op: hoe maak je een mooi verlengsnoer. Zijn werk onderzoekt de relatie tussen vorm en functie in een proces waarin hij zich laat leiden door het toeval. Zijn typerende vormen ontstaan op een vluchtige en reactieve manier door te snijden en te zagen in polyurethaanschuim, waarna hij het object vastlegt in glasvezel en acrylcomposiet. Wessels werkte al eerder samen met kunstenaars, zoals Ben Becker en Jan Hoek. In deze tentoonstelling laat hij zijn vrijste werk tot nu toe zien, en worden zijn objecten kunstwerken.