Tentoonstelling — Video | Film

The Eiffel Towers – Ghita Skali

Datum:
12 mei t/m 25 juni 2022
Deelnemer:
→ Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Brouwersgracht 161 h
1015 GG Amsterdam
Open:
  • woensdag 10:00—17:00
  • donderdag 10:00—17:00
  • vrijdag 10:00—17:00
  • zaterdag 10:00—17:00
Vandaag open van 10:00 tot 17:00

Tijdens de Amsterdam Art Week 2022 zijn er drie verschillende video’s van Ghita Skali te zien op drie verschillende locaties in de stad.

Met gepaste trots tonen wij de video “The Eiffel Towers” in de galerie, welke voor de eerste keer te zien is in Nederland.

De  video “The Invaders” wordt getoond in De Ateliers. “The Invaders” is opgenomen in de collectie van Stedelijk museum Amsterdam en is een van de vijf wonderlijke, korte films van alumni van De Ateliers die zij presenteren tijdens het Amsterdam Art Week.

De video “The Hole’s Journey” van Ghita Skali, die ook is aangekocht door het Stedelijk Museum, is geselecteerd voor New Harvest in het Eye Filmmuseum. Zondagmiddag 15 mei wordt in Eye een selectie getoond van de beste nieuwe op bewegende beelden gebaseerde werken van aan Amsterdam Art gelieerde galeries en kunstenaars uit postacademische residenties, met G&A’s.

Het werk van Ghita Skali bestaat naast videos uit installaties, interventies en performances. Vaak naar aanleiding. van roddels, geruchten, illegale activiteiten en anekdotes start zij een nader onderzoek naar mogelijke sociale en politieke kwesties die elders vreemd genoeg niet worden opgepikt, gezien of aangepakt.

Bijvoorbeeld haar video “The Eiffel Towers” gaat over de bouw van een Eiffeltoren in Fez in Morocco. Eind 2013 werd er een Eiffeltoren geplaatst op een rotonde in de stad Fes. Later werd het verwijderd. Hoe wordt een object geïntegreerd in het collectieve onbewuste van een samenleving? Wat wordt gesuggereerd met Kunst dat is geïnstalleerd op een rotonde? Op welke manier nemen individuen deze objecten waar? Voorwerpen uit een andere cultuur, gekopieerd, afkomstig van de voormalige kolonisator.

Ghita Skali (1992), geboren in Casablanca, studeerde aan Villa Arson in Nice en volgde de postdoctorale programma’s van de Academie voor Schone Kunsten in Lyon in 2016 en De Ateliers in Amsterdam van 2018 tot 2020.