menu
Tentoonstelling — Fotografie, Performance, Schilderkunst, Video | Film

The Elusive Self – MC de Waal

Datum:
20 t/m 22 oktober 2022
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
With ticket

Finissage: zaterdag 22 oktober 16.00 – 19.00

TORCH Gallery presenteert The Elusive Self, een tentoonstelling van één week van MC de Waal tijdens Amsterdam Dance Event. Centraal in dit collaboratieve en multidisciplinaire project is een leren pak, het resultaat van een uitgebreide zoektocht naar de juiste ontwerpers en materialen. De outfit vertegenwoordigt het ideaalbeeld van een assertieve amazone waar de kunstenaar al sinds haar kindertijd over fantaseert.

Het pak wordt gedragen door een levensecht wassen beeld en is een desoriënterend statement piece. Het v-vormige silhouet en bijbehorende foto’s van de drie geometrische basisvormen verwijzen naar twee Duitse geestverwanten van De Waal uit een andere tijd: de zanger en performer Klaus Nomi en de kunstenaar en choreograaf Oskar Schlemmer, wie zijn kostuums voor de mathematische choreografie van het Triadisches Ballett (1922) zag als ‘wandelende architectuur’.

Ook is er documentatie te zien van een optreden van De Waal in het pak op het nieuwe Italo-disconummer Creatures of the Night van haar alter ego Maxime Duvall. De tentoonstelling wordt gecompleteerd door een nieuw drieluik van schilderijen van het Rotterdamse collectief KAMP HORST geïnspireerd op het lied.

Over de kunstenaar
De Waal heeft altijd gewerkt op het kruispunt tussen fotografie, performance, muziek, mode en de clubscene, en sluit daarom naadloos aan bij ADE. Jarenlange ervaring als model leerde haar hoe ze het lichaam als uitdrukkingsmiddel kan gebruiken. Ze verlegt publiekelijk de grenzen van zelfaanpassing en behandelt de concepten van de menselijke identiteit en de maakbare man.

Het Rotterdamse kunstenaarscollectief KAMP HORST staat bekend om zijn intense schilderijen met komische composities, vol absurde humor en vreemde combinaties van personen, dieren en objecten.

Medewerkers

  • KAMP HORST: schilderijen
  • Vanderwilt & MC de Waal: ontwerp leren pak
  • Italo Connection: Creaters of the Night remix
  • Silas Schletterer & Maxime Duvall: soundscape
  • Wessel Haaxman: performance video