menu
Tentoonstelling — Gemengde media

The Heart is Green | Lucy Cordes Engelman and Barbara Rink

Datum:
15 t/m 22 juni 2024
Deelnemer:
→ Bradwolff Projects
oetewalerstraat 73
1093 MD Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—17:00
  • vrijdag 13:00—17:00
  • zaterdag 13:00—17:00
Admission
→ Free admission

Bradwolff Projects presenteert ‘The Heart is Green’ van Lucy Cordes Engelman en Barbara Rink

In ‘The Heart is Green’ presenteren kunstenaars Lucy Cordes Engelman en Barbara Rink de eerste versie van hun onderzoek naar plant immersion en eco-ecstatische creatiemethoden bij Bradwolff Projects. Voor deze nieuwe samenwerking hebben ze zich ondergedompeld in het plantenleven van Air Candide, een kleine volkstuin die omgetoverd is tot kunstresidentie in Amsterdam, terwijl ze verschillende artistieke methoden van embodied making onderzochten. Beïnvloed door het bewustzijn van de plant, de verruimde zintuiglijke waarneming en andere interacties in het veld, worden hun artistieke resultaten veranderd en in nieuwe vormen gegoten.

Sinds de Verlichting heerst in het Westen de opvatting dat het universum in wezen dode materie is en dat bewust leven voorbehouden is aan de mens. Terwijl dat perspectief eindelijk aan het verschuiven is, is de artistieke wereld beperkter gebleven wat betreft interactie met de spirituele aspecten van de natuurlijke wereld. Denken en zijn met planten, gecombineerd met een zoektocht naar het verborgen esoterische leven van de elementen, vernieuwt een openheid voor de onbekende aspecten van onze bredere atmosferische kosmos waarin planten een centrale rol spelen. Door de filosofische en materiële realiteit van planten te koppelen aan persoonlijke extatische ervaringen met het bewustzijn van planten, verkennen Cordes Engelman en Rink op speelse wijze de spirituele en lichamelijke mogelijkheden van ecologisch bewustzijn.

Lucy Cordes Engelman is een Amerikaanse filmmaker, schrijver, performance- en installatiekunstenaar die haar werk internationaal heeft getoond op bijna alle continenten. Ze komt oorspronkelijk uit Washington DC en woont momenteel in Amsterdam. Barbara Rink is een Nederlandse schilder, gevestigd in Amsterdam, die werkt met een uitgebreide vorm van schilderkunst door middel van installatie en fotografie. Ze heeft haar werk internationaal tentoongesteld en geeft les aan Academie Minerva. Beide kunstenaars hebben een achtergrond in artistiek onderzoek en voor deze samenwerking combineren ze hun respectievelijke artistieke kwaliteiten om zo hun eigen grenzen te verleggen en het proces van plant immersion speels te kunnen benaderen.

Opening: zaterdag 15 juni, 16.00 – 18.00