menu
Tentoonstelling — Installatie

The Invisibility of Colour

Datum:
3 t/m 13 maart 2023
Deelnemer:
→ PuntWG
WG Plein t/o nr 80
1054 DM Amsterdam
Open:
  • zaterdag 14:00—18:00
  • zondag 14:00—18:00
Admission
With ticket
Vandaag open van 14:00 tot 18:00

Kunst van de atelierWG serie

Finissage: 12 maart 16:00

Bij puntWG presenteert Harm van den Berg een vernieuwende geluidsinstallatie, getiteld The Invisibility of Colour. Voor dit werk heeft hij interviews gehouden met individuen op straat om hun kijk op kleuren te verzamelen. Deze opnames zijn gecombineerd tot honderden gesproken kleuren, die worden afgespeeld door 20 onzichtbare luidsprekers verspreid over het oppervlak van een muur.

The Invisibility of Colour maakt deel uit van Van den Bergs onderzoek naar emergente processen. Emergentie betekent: spontaan ontstaan. Het is een verschijnsel dat in de natuur vaak voorkomt. Bijvoorbeeld een zwerm vogels in de lucht die de meest fantastische vormen laat zien, een kolonie mieren die gezamenlijk de meest verbluffende bouwwerken maken, of duizenden vuurvliegjes die perfect synchroon knipperen. Dit is zwermgedrag dat niet veel verschilt van hoe atomen en kleine deeltjes zich collectief gedragen. Ook kleur is een emergent fenomeen: atomen hebben geen kleur; kleur verschijnt pas als een groot aantal atomen zich in een bepaalde opstelling bevindt.

Naast geluidsinstallaties maakt van den Berg ook tekeningen die bestaan uit fijnmazige structuren met emergente eigenschappen. Terwijl zijn tekeningen dit opkomende proces weerspiegelen, biedt The Invisibility of Colour de toeschouwers de mogelijkheid om zelf het opkomende creatieproces in real-time te ervaren.

Harm van den Berg (1970) onderzoekt in zijn tekeningen en geluidsinstallaties natuurlijke processen op het grensvlak van natuur en cultuur. Zijn onderzoek richt zich op fenomenen als zelforganisatie, complexiteit en emergentie. Zijn werk is onder meer tentoongesteld in Museum Belvédère, Museum De Paviljoens, Kunstvereniging Diepenheim, Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), Galeria Klovicevi in Zagreb, Crossing Border Festival, Zoo Gallery in Nantes, W139, Arti et Amicitiae, Goethe-Institut en AC Institute in New York City.

Gesteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Mondriaan Fonds.