menu
Tentoonstelling — Fotografie

THE SPACE BETWEEN – CASPER FAASSEN 

Datum:
17 maart t/m 27 mei 2023
Deelnemer:
→ Bildhalle – Willemsparkweg 134H
Willemsparkweg 134
1071 HR Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
With ticket

 

The Space Between is de eerste solotentoonstelling van Casper Faassen in Bildhalle Amsterdam. Na een solopresentatie in Zürich in 2021 en een reeks belangrijke kunstbeurzen zoals Photo London of Art Rotterdam, verdiepen Bildhalle en de kunstenaar hun samenwerking met de presentatie van werken die Casper Faassen speciaal voor deze tentoonstelling maakte. De tentoonstelling biedt de gelegenheid om het volledige scala van zijn veelgelaagde oeuvre te ontdekken: portretten, bewegingsstudies van mannelijke en vrouwelijke dansers, verkenningen van mannelijk naakt, landschappen en stillevens. 

De titel van de tentoonstelling verwijst naar centrale aspecten van Faassens werk: de afstand die hij aanhoudt tot het gefotografeerde object, de gelaagde aard – zowel ambachtelijk als inhoudelijk – en de ruimte tussen deze lagen die bepaalt wat zichtbaar is en wat niet. Casper Faassen laat zich inspireren door het Japanse concept van ‚Ma‘, opgevat als negatiefruimte of leegte in de ruimte. Maar ‚Ma‘ is niet alleen leegte, het is ook de ruimte tussen twee dansers in een duet, de ruimte tussen twee werken, of de stilte die ontstaat net voordat iemand begint te spreken. Voor Faassen zit de magie juist in deze ruimtes en pauzes. Deze verkenning van negatiefruimte stelt hem en ons in staat om ons te concentreren op bepaalde aspecten van het leven en van kunst. Het is alsof je bepaalde zintuigen uitschakelt om andere juist aan te scherpen. 

Casper Faassen werd in 2007 uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de Nederlandse nationale wedstrijd ‚Artiest van het jaar‘. In 2019 won hij de ALPA Award op Photo Basel. Zijn werk is opgenomen in zowel particuliere als openbare collecties, waaronder Museum de Lakenhal (Leiden), Frans Hals Museum (Haarlem), Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) en Haagsch Historisch Museum (Den Haag).