menu
Tentoonstelling — Gemengde media

The Unseen Eyebeam Crossed | Marie Farrington

Datum:
14 t/m 23 juni 2024
Deelnemer:
→ PuntWG
WG Plein t/o nr 80
1054 DM Amsterdam
Open:
  • zaterdag 14:00—18:00
  • zondag 14:00—18:00
Admission
→ Free admission

Door Marie Farrington

Openingstijden tentoonstelling: di-vr 13:00-19:00 / za-zo 14:00-18:00

Onderdeel van de airWG-serie

The Unseen Eyebeam Crossed is een nieuwe reeks locatiegevoelige sculpturale werken van de Ierse kunstenaar Marie Farrington, en markeert haar eerste solotentoonstelling in Nederland. Geïnspireerd door de geschiedenis en materiële resten rondom het WG-gebouw, nemen de werken de studio en galerie als vertrekpunten om architectuur te verkennen als een doorgeefluik voor herinneringen, een oriëntatie van relaties, en een ritueel landschap van wederkerigheid en zorg.

Een breed scala aan materialen komt samen in werken die bijproducten van elkaars productie bevatten. Formaties in glas, speksteen, talk, klei, messing, lont en jute reflecteren op de ruimte als zowel een archief als een podium. Gevonden ruiten afkomstig van de omliggende woonstraten worden voorwaardelijke frames die in uitwisseling treden met de architectuur, en spookachtige silhouetten van tentoonstellingsobjecten bevatten. Lekken, gaten, breuken en verplaatsingen onthullen de poreuze grenzen van deze arrangementen, waardoor een reeks testomgevingen ontstaat die zowel schematisch als vluchtig lijken.

De resulterende werken roepen een spookachtige aanwezigheid op door onvaste of voorlopige elementen gecentreerd rond transparantie, ondoorzichtigheid en fragmentatie. De installaties voeren een subtiele kaartlegging uit van de X- en Y-assen van de galerie, waarbij ze het lichaam en zijn materiële ontmoetingen binnen picturale en ruimtelijke vlakken plotten. Wat naar voren komt, is een meditatie over het kijken, gemanifesteerd door assemblages die reflecteren op de voorwaarden van hun eigen zichtbaarheid.

Marie Farrington (geb. 1990) is een Ierse beeldend kunstenaar en schrijver. Haar praktijk reflecteert op het maakproces door geologische en archeologische lenzen. Met behulp van giet-, snij- en andere sculpturale processen engageert ze zich met herinneringen door gesitueerde ontmoetingen met landschap en architectuur. Haar werk maakt formele verwijzingen naar veldbemonstering, gebouwd erfgoed en tentoonstellingsgeschiedenissen. Marie is een Project Studio award-winnaar bij Temple Bar Gallery+Studios, Dublin (2024-25). Ze wordt ondersteund door de Arts Council of Ireland.

Met speciale dank aan Wilma Kuijvenhoven, Els van der Graaf, Hugo Palmer, Rob ter Haar, Miku Sato, en iedereen bij de glafafdeling van MAKE Eindhoven, in het bijzonder Lorena Miguel, Magdalena Köb en Noa Zandee.