menu
Tentoonstelling — Sculptuur

The Valleys of Sainte Victoire. Cosmos and Cosmetics | Fernando Sánchez Castillo

Datum:
2 juni t/m 15 juli 2023
Deelnemer:
→ tegenboschvanvreden
Bloemgracht 57
1016 KE Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission

In The Valleys of Sainte-Victoire. Cosmos and Cosmetics neemt Fernando Sánchez Castillo ons mee naar de berg die een onuitputtelijke inspiratiebron was voor een van de vaders van de moderne kunst, Paul Cézanne. Meer dan 40 schilderijen en 45 aquarellen maakte hij van de Mont Sainte Victoire. In die schilderijen gaat het om de spanning tussen het zintuigelijk gewaarworden en de waarneming, de spanning tussen oog en geest.

Cézanne tastte de berg af om de harmonie van de natuur te doorgronden. Sánchez Castillo richt zich niet op het oppervlak van dit iconische werk maar vraagt zich af wat zich schuilhoudt in de valleien, de grotten en de spleten van het gebergte. Welke historische actoren spelen een rol in de iconische beelden uit de kunstgeschiedenis? Brengen de valleien en spelonken in de bergen ons dichter bij een hedendaags verlangen naar een andere omgang met de geschiedenis?

Sánchez Castillo heeft de galerie omgebouwd tot een kunstenaarsatelier, een laboratorium, een plek om dwarsverbanden te verkennen en te observeren. De tentoonstelling is een plek waar de blik gericht wordt op elliptische manieren om onderwerpen te benaderen, manieren die onbewust zijn gestart door voorgangers, kunstenaars en activisten, bij de constructie van wat we geschiedenis noemen.

In de donkere valleien vol vruchtbare grond leven fantastische wezens. De verhalen van het oppervlak worden door Sánchez Castillo bevraagd: hoe verhouden ethiek en esthetiek zich tot elkaar? En hoe cosmetisch is onze hedendaagse kosmos?