menu
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Gemengde media, Installatie, Keramiek, Schilderkunst

Things That Take Time

Datum:
24 juni t/m 29 juli 2023
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission

Deelnemende kunstenaars:
Arthur Cordier | Daan Russcher | Diana Gheorghiu | Elise van Staveren | Krijn Kroes | Luke McCowan | Melle Aussems | Sunwoo Jung

Met ‘Things That Take Time’ viert TORCH Gallery de mooie toekomst van kunst door een zorgvuldige selectie van acht opkomende kunstenaars te selecteren. De groepstentoonstelling legt een specifiek moment vast in hun creatieve reis. Ondanks hun jeugd en betrokkenheid bij een snel veranderende wereld, maken deze kunstenaars uitgesproken ’trage kunst’. Ze wijzen ons subtiel op fragmenten, details en alledaagse scènes die volgens hen onze onverdeelde aandacht verdienen. De tentoonstelling toont de schoonheid van doodgewone situaties, variërend van architectuur en design tot landschappen en natuurlijke elementen.

Alle kunstenaars reageren op hun eigen manier op de veeleisende samenleving waar zij deel van uitmaken. Sommigen proberen eraan te ontsnappen. Anderen trachten de continu veranderende wereld om hen heen te begrijpen door het verstrijken van de tijd te vertragen. De schilderijen van Luke McCowan wijzen ons op de schoonheid die voortkomt uit dingen die tijd vergen, in tegenstelling tot de snelle voldoening waaraan we gewend zijn geraakt. Het kan de moeite waard zijn om te wachten op rimpelingen in een vijver. Sunwoo Jung bevraagt onze obsessie met efficiëntie door een heel functioneel object onbruikbaar te maken: de stoel. Soms beschouwt ze zichzelf als even disfunctioneel, op zoek naar een plek om zich te verbergen voor de realiteit.

Elise van Staveren schildert verstilde taferelen die zijn geïnspireerd op persoonlijke ervaringen en en universele gevoelens van nostalgie oproepen. We weten allemaal hoe het is om uit een autoraam te staren, of het nu uit verveling of verwachting is. De deels abstracte schilderijen van Krijn Kroes hebben tijd en aandacht nodig om volledig te bevatten. Hij legt een romantisch verlangen naar de rust van de natuur vast, terwijl hij verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en de kwaliteiten van de schilderkunst zelf in zijn beelden verwerkt.

De enige figuren die we tegenkomen in de tentoonstelling, in werken van Diana Gheorghiu, zijn computergegenereerde mensen die een alledaags tafereel uitvoeren. In één werk presenteert Diana slechts een hand, rustend maar altijd klaar om naar de telefoon te grijpen: een heel herkenbaar gebaar waarvan zij iets iconisch maakt.

De werken van Melle Aussems onthullen slechts een glimp van herkenbare elementen uit werelden die bekend staan om hun efficiëntie, zoals logistiek en technologie. Pas bij nader inzien ontdekken we dat hij op vrachtwagendoek schildert en verwijst naar röntgenfoto’s. Daan Russcher onderstreept met zijn architecturale sculpturen die geen praktisch doel dienen de schoonheid van objecten die uitsluitend voor hun functionaliteit zijn gemaakt. Hij benadrukt de allure van de banale en vaak over het hoofd geziene omgeving aan de rand van de stad. Arthur Cordier haalt zijn inspiratie uit reclame, maar blijft ver weg van de aandachttrekkende aard ervan. In plaats daarvan deconstrueert hij de de reclameregels en de bureaucratische orde om iets te maken dat op een rustiger manier aantrekkelijk is.

TORCH Gallery is verheugd om deze veelbelovende kunstenaars te introduceren, wie bijna allemaal nieuw zijn in de galerie. Ze zijn de afgelopen jaren afgestudeerd aan Nederlandse kunstacademies en zijn bezig hun stempel op de kunstwereld te drukken. TORCH selecteerde ze uit The Pool, een platform dat kunstenaars faciliteert bij het presenteren van hun werk, het uitwisselen van ideeën en het verbinden met andere kunstenaars en professionals.