menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst

TINKEBELL. – Arena Candidus Solvay

Datum:
2 maart t/m 13 april 2024
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Opening: zaterdag 2 maart 16.00 – 19.00
Dresscode: WIT

Nietsvermoedende influencers maken selfies op de ‘Spiagge bianche’ (witte stranden) van Rosignano Solvay alsof ze op een tropisch eiland zijn. Op dit prachtige strand in Toscane is het zand buitengewoon wit en het water lichtblauw. Dit effect wordt echter veroorzaakt door een nabijgelegen, zeer vervuilende fabriek. Het Belgische chemiebedrijf Solvay dumpt al ruim 100 jaar ongestoord zijn uitstoot in de Middellandse Zee. Arena Candidus Solvay, het nieuwe project van TINKEBELL, maakt schoonheid van afval: de kunstenaar heeft werken gemaakt met alleen deze schadelijke materialen op doek.

De fabriek loost zijn kalksteen in een daarvoor aangelegde rivier die direct naar zee stroomt. Dit materiaal ‘bleekt’ het strand zo sterk dat het te zien is op satellietfoto’s. Het vermindert ook sterk de biodiversiteit van het gebied. Ondertussen komen er zware metalen en andere gifstoffen uit de schoorstenen en dalen in de omgeving neer, waardoor de locale bevolking hogere risico’s heeft op hartziekten, neurologische aandoeningen en kanker. Tijdens verschillende bezoeken haalde TINKEBELL. deze witte as rechtstreeks uit de bodem van de beek en verzamelde vegetatie van het terrein van Solvay, zoals dennenappels en dennennaalden. In haar Amsterdamse atelier gebruikte ze het fabrieksafval om afdrukken van de planten te maken op geprepareerd zwart doek, waardoor kunstwerken zijn ontstaan die bedrieglijk mooi zijn – net als het strand van Rosignano Solvay.

Arena Candidus Solvay is de opvolger van Flora Tata Metallica (2021-2022). Met directe gevolgen voor haar eigen gezondheid maakte TINKEBELL. een extreme hoeveelheid schadelijke emissies pijnlijk zichtbaar via kunstwerken die ze maakte van metaalstof. Dit materiaal verzamelde zij in de vervuilde omgeving van de Tata Steel fabriek in Wijk aan Zee (NL). De effecten op de volksgezondheid die worden veroorzaakt door beide fabrieken zijn heel vergelijkbaar, net als hun sociologische impact.

Over de kunstenaar
TINKEBELL. (1979, Goes) is (currently) saving the world. Ze onderzoekt fricties in onze normen: hoe we ons gedragen, hoe we leven, hoe we met elkaar verbinden; onze positie ten opzichte van dieren, het milieu, de toekomst van ons voedsel, fosfaatproblematiek, (sociale) media, vluchtelingenframes, politiek, de kledingindustrie, multiculturalisme, communicatieproblemen, het verspreiden van (nep)nieuws, alles wat met Fukushima te maken heeft en meer. TORCH werkt met TINKEBELL. samen sinds 2004, toen ze afstudeerde aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Sindsdien heeft ze over de hele wereld gewerkt, gepubliceerd en tentoongesteld.