menu
Tentoonstelling — Installatie

Tulpengulden

Datum:
31 maart t/m 23 april 2023
Deelnemer:
→ PuntWG
WG Plein t/o nr 80
1054 DM Amsterdam
Open:
  • zaterdag 14:00—18:00
  • zondag 14:00—18:00
Admission
With ticket

Kunst van de puntWG serie

Opening: 31 Maart, 18:00

In 1637 kon men in Amsterdam een grachtenpand kopen met een tulpenbol, tijdens de zogenaamde tulpenmanie, de eerste economische zeepbel. Hun functie als betaalmiddel, waarvan de waarde net zo onbetrouwbaar was als cryptovaluta tegenwoordig, was van korte duur. De waarde ervan veranderde opnieuw volledig in de Nederlandse hongersnood van 1945, toen mensen oude droge tulpenbollen aten. De bollen gingen van valuta naar noodvoedsel. Tulpenbollen staan zowel symbool voor de onrechtvaardige rijkdom die Nederland vergaarde door het kolonialisme, als voor de armoede die WO2 veroorzaakte.

Voor de tentoonstelling produceren we een beperkte hoeveelheid keramische munten, ‘Tulpengulden’ genaamd, waarmee eten en drinken kan worden gekocht. We veranderen de galerie in een bank, waar we een wisseldienst aanbieden. De ingang is waar het eigenlijke wisselen gebeurt. De wisselkoers verandert gedurende de tentoonstelling en wordt weergegeven op een scherm.

We gebruiken de keuken om op vrijdag te koken – we beginnen zelf met Curry Udon, een gerecht dat Indiase curry die van het Verenigd Koninkrijk naar Japan is gereisd combineert met Japanse noedels en visbouillon, met tulpenbollen als topping. We serveren cocktails op basis van tulpenwodka en mocktails met tulpenstroop. De menu’s van komende vrijdag zijn van kunstenaar/koks Müge Yilmaz en Mattia Papp. Als het menu verandert, verandert ook de koers van de munten.

Genereus ondersteund door Eau&Gaz
https://eauetgaz.org

Evenementen:
Vrijdag 31 maart, 18u: Openingsevenement en diner
Vrijdag 07 april, 18u: Diner door Mattia Pap
Vrijdag 14 april, 18u: Diner door Müge Yilmaz