menu
Tentoonstelling — Performance

TWO VOICES BY ANGELA DETANICO & RAFAEL LAIN

Datum:
9 t/m 11 december 2022
Deelnemer:
→ ROZENSTRAAT | a rose is a rose is a rose
Rozenstraat 59
1016 NN Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement

een presentatie georganiseerd in samenwerking met Tlön Projects

wo Voices van Angela Detanico & Rafael Lain

Curatoren: Chris Bestebreurtje en Petra Kuipers

Acteurs: Annabelle Hinam en Thor Louwerens

Openingstijden: Vrijdag en zaterdag 13:00—17:00
Zondag 10:00—11:00

Performance tijden:
09.12.2022 17:00
10.12.2022 14:00 en 17:00
11.12.2022 11:00

Een ticket voor het bijwonen van een performance is vereist.

Reserveer er eentje via tlonprojects.stager.nl/web/tickets. 

Het Braziliaanse kunstenaarskoppel Angela Detanico & Rafael Lain werkt al twee decennia aan een coherent oeuvre waarin diverse taalkundige, wetenschappelijke en meteorologische bevindingen op poëtische wijze worden vertaald. Op uitnodiging van Tlön Projects brengt het duo nu voor het eerst een performance in een totaalscenografie waarin verschillende met elkaar verbonden werken worden samengebracht. Deze presentatie kadert binnen Tlön Projects’ Satelliet Programma en de jaarlijkse samenwerking met ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose in Amsterdam.

Two Voices (2012) geeft uitdrukking aan de cyclische relatie van de zon en de maan. Het titelwerk van de presentatie is een zwart-wit animatie die wordt geprojecteerd op de twee tegenover elkaar liggende oostelijke en westelijke wanden. Zonsopgang en zonsondergang, maansopgang en maansondergang. Éen dag per minuut. 365 minuten overeenkomend met een jaar. Onderaan elke projectie geven dagen, uren en minuten het verstrijken van de tijd aan in het versnelde tempo van het werk.

Van 365 dagen naar 365 minuten worden de dagelijkse variaties, evoluties en interacties van de ritmes van zon en maan, dag en nacht versneld om het publiek fragmenten te onthullen van een pas de deux die gewoonlijk aan ons onoplettende oog ontsnapt.

30 minuten van dit werk – de maanmaand december – vormen de partituur voor twee acteurs die de zon-maan dialoog verwoorden door fragmenten voor te lezen waarin de ene of de andere wordt besproken. De duur van de lezing wordt bepaald door de cycli van de hemellichamen. Aangezien deze niet synchroon lopen zijn er momenten waarop de acteurs alleen voorlezen, momenten van superpositie van stemmen en momenten van stilte.

Zowel voorafgaand als na afloop van de voorstelling wordt de animatie Two Voices afgewisseld met twee zwart-wit animaties: 28 Lunes (2014) en 365 Soles (2016). De eerste toont 28 fragmenten uit het astronomisch traktaat Sidereus Nuncius van Galileo Galilei uit 1610 waarin de verschillende fasen van de maan worden getoond. 365 Soles is de tegenhanger van 28 Lunes. Sol’ – Latijn voor zon – bevindt zich in het midden van een schijf bestaande uit 365 bladzijden uit het boek De Revolutionibus Orbium Coelestium van Nicolaus Copernicus, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1543. De woorden op de pagina’s versmelten en veranderen 365 keer, terwijl het woord ‘sol’ steeds zichtbaar blijft.

Een nieuwe reeks tekststukken van het lopende project Palavras Compostas, dat in 2012 van start ging, worden verspreid over de ruimte aangebracht. Het kunstenaarsduo toont eveneens een drietal grote prints; tekstfragmenten uit de performance, met de duur van één dag overgebracht op een vel Kozo Awagani papier. Met karakters in plaats van minuten, zoals bij de animatie Two Voices.

Tot slot is er een nieuw werk te zien uit de serie Vanitas (2017 – heden) waarin woorden, die verwijzen naar het verstrijken van de tijd, worden geschreven volgens een notatiesysteem waarin elke letter van het alfabet wordt aangeduid met een bepaald aantal bloemen in een vaas. Angela Detanico & Rafael Lain gebruikten het woord ‘cycle’ dat in het Engels en het Frans op dezelfde manier wordt geschreven en als metacommentaar het geheel aan werken belicht.