Tentoonstelling — Schilderij

Unfamiliar Passions – Leo Maher & Mai van Oers

Datum:
12 t/m 29 mei 2022
Deelnemer:
→ Galerie Fleur & Wouter
Van Ostadestraat 43A
1072 SN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

In de tentoonstelling Unfamiliar Passions presenteren we werk van Leo Maher (UK, 1998) en Mai van Oers (NL, 1953). De kunstenaars, zeer verschillend in achtergrond en leeftijd, zijn beiden gefascineerd door legenden, volksverhalen, sprookjes en (kunst)geschiedenis. Beiden creëren gelaagde verhalen gebaseerd op hun eigen levens en ervaringen, zoals de homocultuur en een opvoeding bij de nonnen. De getoonde werken nodigen je uit om in deze verhalen te duiken en de eindeloze referenties te ontdekken.

Geschiedenis van homoseksualiteit
Leo Maher exposeert de serie Unfamiliar Passions, waarin hij de geschiedenis van homoseksualiteit en haar dans door de tijd en de westerse beschaving onderzoekt. Elk stuk uit de serie onderzoekt de erfenis van identificatiemiddelen, legendes, eufemismen, afwijkend gedrag en signaleringsmechanismen, waarbij hij opmerkt hoe deze culturen en samenlevingen overstijgen en uiteindelijk verweven raken met het weefsel van het moderne homoleven. 

Herkenbaar en vervreemdend
Mai van Oers toont schilderijen en tekeningen die werelden op zich zijn, tegelijkertijd herkenbaar en vervreemdend. Haar schilderijen vormen landschappen die balanceren op een dunne lijn tussen figuratie en abstractie. In haar tekeningen vormen vertrouwde elementen samen een vervreemdend beeld. Kathedralen, graftombes, sprookjesfiguren en dieren leven in omgevingen vol structuren, die soms terug te voeren zijn op de werkelijkheid en soms hun eigen logica volgen.