menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie, Keramiek, Schilderkunst, Sculptuur

Unfolding

Datum:
7 t/m 29 januari 2023
Deelnemer:
→ Galerie Fleur & Wouter en GoMulan Gallery
Van Ostadestraat 43A
1072 SN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Admission
With ticket

Na een succesvolle duo-tentoonstelling in de galerie en een solopresentatie op Art Rotterdam 2021 keert Saar Scheerlings (Eindhoven, 1990) terug naar Galerie Fleur & Wouter. In de solotentoonstelling Unfolding neemt ze ons mee in haar wereld. Haar kenmerkende sculpturen en talismans alsmede nieuwe series in glas en papier staan in een ruimtevullende installatie, die als een doek over de bestaande galerieruimte is gedrapeerd en onze relatie ermee op z’n kop zet.

Maakproces
De kunstwerken van Saar Scheerlings zijn transparant over hoe ze tot stand komen. Het maakproces is namelijk een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke werk. Haar sculpturen, talismans en fold-outs laten een proces zien van onthullen, verhullen en transformeren. Ze maakt gebruik van veel verschillende materialen, media en ambachten en er spreekt een grote vreugde van het creëren uit haar kunstwerken. Ze werkt niet naar een specifiek doel toe, maar het maken zelf is het doel. Wat tijdens het proces werkt, werkt.

“Zoals het plezier om een cadeau in te pakken en te openen. De magische manier waarop zaden groeien om de zon te ontmoeten. Het in kaart brengen van de wereld zoals we die kennen – en niet kennen. Het proces van wol spinnen tot draden geweven in stof om ons lichaam in te wikkelen of om de masten te hijsen voor ontdekkingsreizen.” – Saar Scheerlings

We moeten haar werken bekijken op dezelfde manier waarop natuur en cultuur zich voortdurend ontwikkelen, en daarom kunnen we er pas achteraf betekenis aan geven. De werken ontvouwen zich als een landkaart. Ze nodigen ons uit om te ontdekken in plaats van te weten, om lief te hebben in plaats van te begrijpen. 


Constellatie
In de galerie zijn verschillende series werken te zien, die worden gepresenteerd binnen een plattegrond van lijnen over de muren, vloer en sokkels. Als een nieuwe laag die over de bestaande situatie heen is gelegd. Keramiek, glas, textiele werken en uitgevouwen schilderingen nemen positie in deze constellatie, waar de kijker wordt geprikkeld om eigen verbanden en associaties te maken.