Ter ere van de tentoonstelling van Boijmans van Beuningen in het Rijksmuseum (opening op vrijdag 29 september), waarin buitengewone werken uit de collectie van het Museum Boijmans van Beuningen te zien zijn, variërend van Kusama tot Monet, Pieter Bruegel tot Cindy Sherman, en Bruce Nauman tot Alicia Framis, presenteert Upstream Gallery een ander stuk uit Alicia Framis’ anti_dog-serie, gelijktijdig met de werken die te zien zullen zijn in het Rijksmuseum.
In de privékijkruimte van de galerij is Upstream Gallery trots om ANTI_DOG, COPYRIGHTING UNWANTED SENTENCES Birmingham, 2002 (2002) te presenteren. Voor anti_dog werkte Framis met het materiaal Teijin Twaron, een Nederlandse uitvinding die een revolutie teweegbracht in de wereld van versterking, omdat het hondenbeten, vuur en kogels kan weerstaan, vijf keer sterker is en aanzienlijk lichter dan staal, en daarom vaak wordt gebruikt voor kogel- en steekwerende vesten. Het merk anti_dog werd geïntroduceerd om vrouwen, met name vrouwen van kleur, in gevaarlijke buurten te beschermen tegen skinheads met hun honden en andere agressors.
De glanzende, goudachtige vezel in combinatie met ontwerpen geïnspireerd door beroemde ontwerpers zoals Courrèges, Christian Dior en Coco Chanel, creëerde de luxe uitstraling waar Framis naar op zoek was. Met dit materiaal maakte ze kledingstukken die dezelfde kwaliteiten hebben als de gemarginaliseerde vrouwen die te maken hebben met dit soort agressors: niet als slachtoffers, maar als sterke, unieke individuen met de vrijheid en bescherming om overal heen te gaan waar ze willen.
Alicia Framis: “Ik wil een statement maken dat betrekking heeft op onze moderne levensstijl: charisma, mode, uniciteit, singulariteit en exotisme. Voor mij is anti-geweld waar creativiteit begint. anti_dog is een merk van producten die creativiteit en bescherming combineren.”
De collecties die voortkomen uit het anti_dog-label suggereren optimale individuele vrijheid en zichtbaarheid, zowel letterlijk als figuurlijk, om de maatschappelijke neiging tot panoptische bescherming tegen te gaan. De kledingstukken werden gedragen door vrouwen tijdens demonstraties in verschillende Europese steden die berucht zijn vanwege agressie tegen gemarginaliseerde vrouwen. Voor elke stad werd de collectie uitgebreid om aan de ontwerpbehoeften van die specifieke situatie te voldoen.
Voor de jurk die bij Upstream wordt getoond, werkte Framis samen met een lokaal wooncomplex in Birmingham, wat resulteerde in vijf rokken geborduurd met verschillende beledigingen en obsceniteiten die de vrouwen naar zich toe hadden gekregen. Jurken met zinnen als ‘Fuck you’ en ‘Ga terug naar waar je thuishoort’, werden door Victoria Square gepresenteerd, tegen de achtergrond van het Raadhuis van Birmingham. Omdat de zinnen auteursrechtelijk zijn beschermd, kunnen ze nooit meer in de openbare ruimte worden gebruikt zonder het risico op een boete.
De anti_dog-collectie werd gepresenteerd in een performance in het Palais de Tokyo, Parijs in 2002 en in het Nederlandse Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2003, samengesteld door Rein Wolfs. Sindsdien zijn de werken tentoongesteld op tal van locaties en in verschillende instellingen
Upstream Focus: anti_dog | Alicia Framis
Kloveniersburgwal 95, Amsterdam