menu
Tentoonstelling — Digitale kunst, Gemengde media, Sculptuur

Upstream Focus | Auriea Harvey

Datum:
2 t/m 17 juni 2023
Deelnemer:
→ Upstream Gallery
Kloveniersburgwal 95
1011KB Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission

Upstream Gallery presenteert met trots de tentoonstelling “The world we see with our eyes is just a reflection of a reality that we cannot quite grasp” by Auriea Harvey (1971, USA), die opent tijdens Amsterdam Art Week 2023 in de private viewing space van de galerie.

Auriea Harvey is digitaal kunstenaar en beeldhouwer, wonend en werkend in Rome. Binnen haar gevarieerde mixed-media praktijk maakt Harvey sculpturen, technische simulaties, tekeningen en interdisciplinaire werken in dialoog met het verleden, gefocust op het brengen van licht in donkere tijden. Vormen worden opnieuw bekeken, hersteld of toegeëigend terwijl Harvey analoge en digitale elementen met elkaar verweeft en relikwieën verenigt met opkomende technologie. Vanuit haar uitgebreide ervaring met net art en game-design voegt zij persoonlijke verhalen en karakterontwikkeling toe aan haar sculpturen. Deze tentoonstelling richt zich op nieuwe sculpturale werken die elk bestaan uit meerdere digitale en fysieke lagen die een samenspel van reflectie, betekenis en identiteit creëren. Harvey’s werken zijn vaak tweeluiken, waarin de relatie tussen digitale processen en traditionele beeldhouwmethodes wordt verkend.

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar een oud verhaal over een man die de opdracht kreeg een schilderij te maken van een Boeddha, toen Boeddha nog leefde in de zesde eeuw voor Christus. Volledig overweldigd door Boeddha’s goddelijke gloed, besloot de kunstenaar Boeddha vast te leggen via zijn weerspiegeling, waardoor zijn toeschouwer een intuïtief begrip van de werkelijkheid kreeg. In overeenstemming met de boeddhistische leer besefte hij dat de wereld die we met onze ogen zien slechts een weerspiegeling is van een werkelijkheid die we niet helemaal kunnen bevatten. Dit verhaal geeft inzicht in de kracht van kunst, en suggereert dat een weerspiegeling van de waarheid ook als een vorm van waarheid kan worden gezien, en dat artistieke vertalingen een verlicht begrip van de wereld kunnen bieden. Harvey werd tot dit specifieke deel van het verhaal aangetrokken vanwege de implicatie dat goddelijkheid het best kan worden gezien door de weerspiegeling ervan. Volgens haar zijn kunstenaars zelf een spiegel en kan elk gemaakt kunstwerk gezien worden als een zelfportret. 

Deze tentoonstelling toont Harvey’s eerste pogingen om na te denken over goddelijke thema’s die verwijzen naar iets dat ze nog niet direct kan zien, en dus moet ontdekken via deze iteraties. Ze is verwikkeld in een affaire met de oudheid en beïnvloed door haar verleden als gamedesigner, waar ze holistische ervaringen creëerde, alias “lore” in de game-cultuur. Ook al is Harvey niet langer actief als gamedesigner, ze is nog steeds gefascineerd door de “lore” van onze wereld: de artefacten van onze oude materiële cultuur en hun functies, iets wat moeilijk is vast te leggen. 

Deze overblijfselen uit het verleden zijn fundamenteel voor Harvey’s werk, maar Harvey wil vooral dat het werk voor zichzelf spreekt, als een artefact in een vitrinekast van een museum; hier mag de toeschouwer zijn eigen verhaal construeren.

Upstream Gallery nodigt u uit om een kijkje te komen nemen in het verhaal van Auriea Harvey, samengesteld uit kunstwerken die bestaan uit digitale sculpturen die daarnaast zijn omgezet in brons, gerealiseerd door middel van 3D printen en traditioneel verloren-was-gieten. Alle werken fungeren als vertellers van Harvey’s onderzoek naar het goddelijke en de relatie tussen wat men kan aanraken en wat men voelt.

Creation and destruction are divine. My sculptures are born broken. It is up to me to mend them.”Auriea Harvey