menu
Tentoonstelling — Digitale kunst, Gemengde media, Installatie, Schilderkunst

Upstream Focus: Into Time | Rafaël Rozendaal

Datum:
8 t/m 23 september 2023
Deelnemer:
→ Upstream Gallery
Kloveniersburgwal 95
1011KB Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
→ Free admission

Feestelijke opening: 8 september 2023, 17:00–21:00 uur

Upstream Gallery is trots om nieuwe lenticulaire schilderijen uit de serie “Into Time” (2013 – doorlopend) van Rafaël Rozendaal te presenteren in de privé-kijkruimte van de galerie.

Voor zijn serie “Into Time”, waarop de kunstenaar heeft voortgebouwd, maakt Rozendaal gebruik van het medium lenticulair schilderen, waarbij het beeld verandert naarmate het gezichtspunt van de waarnemer verandert. Op deze manier kan een object dezelfde fysieke eigenschappen hebben als de digitale werken: er is beweging, interactie met de kijker en een oneindig aantal composities. Een diepgaand effect met meerlaagse kleuren en een doek dat lijkt te bewegen als je er langs loopt. Op deze manier kan het fysieke object verwijzen naar het digitale platform.

Om een lenticulair schilderij te creëren, maakt de kunstenaar vier digitale frames die worden onderworpen aan een computercode die ze in dunne strepen snijdt en afwisselend strepen van elk frame achtereenvolgens weergeeft. Rozendaal vergelijkt het creatieproces met ‘langzaam programmeren’ dat zich over een aantal jaren afspeelt. Het programmeren van websites is een direct proces waarbij resultaten direct zichtbaar zijn, maar de lenticulairs zijn het resultaat van een doorlopend experiment waarbij enkele variabelen in elke geproduceerde groep worden veranderd. Het potentieel van elk resultaat kan pas worden ervaren wanneer het werk wordt geproduceerd.

Over de kunstenaar

Rafaël Rozendaal (1980) is een pionier op het gebied van internetkunst, maar zijn werk beperkt zich niet tot het scherm. Naast het gebruik van internet als zijn medium, canvas en galerieruimte, onderzoekt de kunstenaar hoe zijn digitale werken kunnen worden vertaald naar de fysieke wereld. Zijn werk reflecteert op de mogelijkheden van vorm en beweging in een afgebakende ruimte, waarbij de relatie tussen medium en ruimtelijkheid wordt onderhandeld in een vertaling van projecten van online ruimte naar fysieke ruimte. Zijn artistieke praktijk omvat NFT’s, websites, textiele werken, installaties, prints, lenticulair schilderen en schrijven.

Het werk van Rozendaal krijgt vorm door een reeks transformaties – van beweging naar abstractie, van virtuele naar fysieke ruimte en van website naar print – waarbij ze elkaar allemaal informeren. Al het werk van Rozendaal heeft één ding gemeen: ze komen voort uit een fascinatie voor bewegende beelden en interactiviteit in de meest basale vorm.

Into Time | Rafaël Rozendaal 8 tot en met 23 september 2023 Privé-kijkruimte | Upstream Gallery Kloveniersburgwal 95, Amsterdam

Voorbeeldafbeelding: Into Time 22 10 02 (2022) Lenticulair Schilderij, 120 x 160 cm