menu
Tentoonstelling — Digitale kunst

Upstream Focus: Mountains and Drop Shadows | Jan Robert Leegte

Datum:
23 november t/m 9 december 2023
Deelnemer:
→ Upstream Gallery
Kloveniersburgwal 95
1011KB Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
→ Free admission

Ter ere van Jan Robert Leegte’s presentatie en NFT launch bij Verse in Londen, presenteert Upstream Gallery werken uit zijn Mountains and Drop Shadows serie in de private viewing ruimte.

Het generatieve werk Mountains and Drop Shadows (2023) zal in Londen te zien zijn. De output van dit werk wordt op 27 november vrijgegeven als een serie van 80 NFT’s op Ethereum. Elke NFT zal een unieke responsieve website zijn met een geanimeerde JavaScript/CSS slagschaduw over een JPEG achtergrondafbeelding.

Dit generatieve werk wordt tijdens deze Upstream Focus gepresenteerd naast twee geprinte werken uit 2016 – die voortkomen uit het net.art werk mountainsanddropshadows.com (2013) dat gezien kan worden als een voorloper van het werk uit 2023. Deze fysieke werken bestaan als unieke afdrukken op basis van het formaat van de webafbeelding, gemonteerd op acryl en dibond.

Bergen zijn grootse natuurlijke uitingen van sculpturale expressie. Het zijn geboorteplaatsen van sublieme monumentaliteit en romantiek. Hun kruimels zijn de grondstoffen die ons een lange traditie van beeldhouwkunst hebben gegeven.

In een ander domein is er de dubbelzinnige materialiteit van het digitale, de door mensen gemaakte bits en bytes, die constant door systemen stromen en waaruit een nieuwe orde van materialen aan de oppervlakte van de interface ontstaat.

Een voorbeeld daarvan is het fenomeen van de slagschaduw op de gebruikersinterface: niets anders dan de afwezigheid van licht op een oppervlak door een obstructie. In het werk is de schaduw losgemaakt van een niet-bestaand gegoten object, waardoor het minder dan niets is. Het feit dat de slagschaduw een digitaal schijnbeeld is, voegt daarnaast nog een extra laag aan de etheriek toe, waardoor er bijna een schaduw van een schaduw ontstaat. Dit plaatst het in directe tegenstelling tot het meest aards-gewortelde van allemaal: de berg.

Mountains and Drop Shadows is een voortzetting van een reeks werken die teruggaat tot 2013, met het netkunstwerk https://www.mountainsanddropshadows.com waarin een live script continu beelden met de tag ‘bergen’ ophaalde uit online databases. Hierdoor werden de landschappen geanonimiseerd, gedelokaliseerd en werden ze slechts teruggebracht tot een afbeelding, die vaak eindigde als een bescheiden bureaubladafbeelding.

Voor een preview van de tentoonstelling klik hier.