A line, a grid, a knot is a duet van Bart Lunenburg en Chaïm Dijkstra. Voor deze show nodigde Bart Lunenburg Dijkstra uit als gastkunstenaar. Ze simuleren allebei geometrische stillevens en constructies voor de camera, in de vorm van schaalmodellen of experimentele kleurstudies. Deze conceptuele, maar vaak speelse arrangementen en composities dagen het tweedimensionale oppervlak van de fotografie uit en geven vorm aan het onderzoek naar o.a. architectuur, geheugen, kleurentheorie en technische beperkingen van het medium fotografie.
De tentoonstelling is multidisciplinair en bevat fotoseries van beide kunstenaars, vergezeld van sculpturen, tekeningen en textiel, allemaal in dialoog met elkaar.
In deze presentatie worden kleuren, lijnen en vlakken geweven, gemengd en met elkaar verweven. Ze worden samengevoegd tot een dialoog tussen het werk van Lunenburg en Dijkstra. In A line, a grid, a knot presenteert Chaïm Dijkstra een selectie uit zijn Color Still Life-serie, werken die zijn gemaakt met nieuw uitgevonden kleurenfotografieprocessen en een zelfontwikkelde kleurencamera. Bart Lunenburg presenteert nieuwe abstracte composities uit zijn serie The Healer (2022), een onderzoeksproject over de relatie tussen architectuur en epidemische ziekten, evenals nieuwe werken uit zijn Brick Weaving (2021-22), een veelzijdig project waarin hij de overlap tussen baksteenconstructie en de geschiedenis van textiel onderzoekt.
Bart Lunenburg (1995, NL) is een multidisciplinair beeldend kunstenaar die thema’s onderzoekt die verband houden met architectuur en haar geschiedenis, stedenbouw en architectonisch erfgoed. Hij werkt zowel met fotografie en video als met beeldhouwkunst, tekeningen, textiel en ruimtelijke installaties. In zijn werk hebben deze verschillende uitingsvormen vaak een vergelijkbaar uitgangspunt: hij bouwt en fotografeert schaalmodellen om zijn onderzoek te ontwikkelen. Lunenburg studeerde in 2017 af in fotografie aan de HKU, zijn werk krijgt inmiddels aandacht in binnen- en buitenland. Momenteel neemt Lunenburg deel aan de groepstentoonstellingen Baksteen in Kunsthal KAdE (Amersfoort, NL) en aan Art of Utrecht in Museum Catharijneconvent (Utrecht, NL) en heeft een solo-expositie in Buitenplaats Doornburgh (Maarssen, NL). Eerdere presentaties waren onder andere FOTODOK / Casco Art Institute (Utrecht, NL), Garage Rotterdam (Rotterdam, NL); Fotografiska (Stockholm, SE); R-RUIMTE (Ljubljana, SL); Museum Flehite (Amersfoort, NL), P/////AKT (Amsterdam, NL); Prospects bij Art Rotterdam; en Unseen Photography Fair. In 2018 werd hij genomineerd voor het KF Hein Stipendium en in 2021 voor de Foam Paul Huf Award. Zijn werk bevindt zich in de collecties van o.a. AMC, BPD, Ekard Collectie, Reyn van der Lugt, Stichting StrandLinks en diverse particuliere collecties
Chaïm Dijkstra (1990, NL) richt zich binnen zijn kunstenaarschap op het onderzoek naar kleur en licht. Hun werk bestaat uit conceptuele kleurstudies en zelf bedachte technische processen. Voor hun experimenten ontwerpt Dijkstra hun eigen kleurencamera’s, kleurenfotografieprocessen en regisserende projecties. Deze uitvindingen hebben vaak betrekking op technische beperkingen van de waarneming en weergave van kleur in de fotografie. Dijkstra duikt in de geschiedenis van wetenschap, fotografie en kleurfilosofie om het antwoord te vertalen naar een fysiek kunstwerk. In 2019 was het werk van Chaïm Dijkstra te zien op de Biënnale van Venetië in de video-installatie Blurring the Lines in het Europees Cultureel Centrum (Venetië, IT) en op Espace 15 tijdens Paris Photo 2019 (Parijs, FR).