menu
Tentoonstelling — Fotografie

View | Xiaoxiao Xu

Datum:
12 januari t/m 17 februari 2024
Deelnemer:
→ Madé van Krimpen Gallery
Prinsengracht 615H
1016 HT Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission

Met trots presenteren wij VIEW, een solotentoonstelling van Xiaoxiao Xu. 

VIEW onderzoekt Xiaoxiao’s unieke perspectief op landschappen en gebruikt haar lens om de leegte vast te leggen als een subtiel portaal voor kijkers. Deze artistieke beslissing daagt percepties uit, biedt een dieper inzicht in de relatie van de fotograaf met het landschap en de culturele context, en ontrafelt diepgaande betekenissen.

“Het hangt heel erg af van de achtergrond en cultuur waar je vandaan komt, wat je ziet. Het is net als met taal: als mensen hun ideeën snel willen uiten, praten ze in clichés. Om zulke clichés te voorkomen geef ik eigenlijk de voorkeur aan stilte boven praten. Op dezelfde manier hou ik van leegte in beelden. Voor mij zijn de onuitgesproken momenten, in de ongeschreven ruimtes, dat ik de subtiele details ontdek die vaak onopgemerkt blijven. Dit zijn de momenten die ik zoek, de verbinding met de geschiedenis en de plek die ik wil vastleggen en delen via mijn lens.”

Xiaoxiao Xu

Xiaoxiao Xu (1984, CN), geboren in het zuidoosten van Qingtian, China. Als tiener emigreerde ze naar Nederland en door de helft van haar leven hier door te brengen, veranderde haar kijk op China. Als kunstenaar is haar werk zeer vloeiend en moeilijk te categoriseren, omdat ze zowel een insider als een outsider is. In haar fotografie kiest ze ervoor om locaties, mensen en objecten te fotograferen op een manier die de perceptie van kijkers uitdaagt en erin slaagt verwarring te wekken en gevoelens van vervreemding over te brengen. Ongescheiden van haar persoonlijke geschiedenis weet Xu in haar werk een comfortabele balans te creëren tussen haar afkomst en haar huidige leven. Ze studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Xiaoxiao Xu is tentoongesteld op verschillende tentoonstellingen in Europa. Momenteel heeft ze een tentoonstelling in Zwitserland “Human. Child.” een samenwerking tussen het Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Museum Zwitserland. En ook in Nederland, bijvoorbeeld in Museum Hilversum en Fotomuseum Den Haag. Xiaoxiao Xu publiceerde fotoboeken als ‘Shooting the Tiger’ en ‘Watering My Horse by een bron aan de voet van de Lange Muur’.

Xiaoxiao was de eerste kunstenaar met wie we samenwerkten bij de lancering van de galerie, en we zijn verheugd om haar eerste solotentoonstelling in de galerie te presenteren.