menu
Tentoonstelling — Werk op papier

Echoes of Press | Vincent Uilenbroek

Datum:
8 september t/m 7 oktober 2023
Deelnemer:
→ galerie dudokdegroot 
Tweede Laurierdwarsstraat 1–3
1016 RA Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Echoes of Press 

Vincent Uilenbroek (1980) ontwikkelde een nieuwe serie waarin de handelingen van de zeefdruktechniek een prominente factor vormen. De reeks zeefdrukken uit Unfold droeg hij enige tijd in zijn broekzak, met een gevouwen grid als vaste waarde. De ingesleten vouwlijnen definiëren het verloop van tijd en ruimte, de blauwdruk van deze serie waarin de tijd zichtbaar is verstreken. 

Door een nieuwe druklaag aan te brengen over het meegedragen werk ontstaat de Unfold Repress serie. Door de hoogteverschillen in het gevouwen papier drukt de inkt maar gedeeltelijk af en worden de vouwlijnen visueel geaccentueerd.

In het derde deel: Unfold Inverse ontstaat een negatief van de druk door de overgebleven inkt in de zeef op een glad wit vel af te drukken.

In eenzelfde werkwijze maakte Uilenbroek tevens een aantal nieuwe werken op paneel die refereren aan het grid en aan zijn eerdere Ghost Images. Door het nadrukken van residuen van inkt die in de zeef zijn achtergebleven ontstaan geest beelden van originele afdrukken. Kaders worden geaccentueerd en kleurvlakken tegen elkaar gezet of over elkaar gedrukt. Net als de Ghost Images bestaan deze werken uit lagen die vervagen, als teruggekaatste echo’s gekaderd in een grid. 

Vincent Uilenbroek woont en werkt in Haarlem. Hij is een zeefdrukker pur sang. Naast het zeefdrukken in zijn eigen Studio Onvervalst vertaalt hij het werkproces en het residu technisch vakkundig in unieke werken op papier, paneel en doek.