Galerietour — Gemengde media

Visit Alternative Residencies Tour

Datum:
13 mei 2022
15:00—17:00
Deelnemer:
→ Thami Mnyele Foundation
Bellamystraat 21D
1053 BL Amsterdam

Presentatie over het reilen en zeilen van de Thami Mnyele Foundation artist in residency en een artist talk met de resident Lakin Ogunbanwo, fotograaf uit Nigeria, die in 2020 werd geselecteerd om de Thami Mnyele Foundation Residency Award te ontvangen. De selectie werd gemaakt door de Foundation, samen met Touria El Glaoui, de directeur van 1-54 Contemporary Art Fair in Marrakesh, Marokko.

Centraal in Ogunbanwo’s artistieke onderzoek staat zijn verlangen om de cultuur van Lagos te documenteren; het hedendaagse Afrikaanse visuele archief uitbreiden; en een verhaal brengen waarin de Afrikanen zichzelf laten zien. Hij documenteert de complexiteit van zijn cultuur met gesluierde portretten en mode als culturele betekenaar, en gaat daarmee tegen de monolithische blik van het Westen op Afrika in.

De jonge Nigeriaanse kunstenaar Lakin Ogunbanwo werkt op de samenvloeiing van modefotografie en klassieke portretkunst en creëert raadselachtige portretten met een erotische en subversieve ondertoon. Zijn onderwerpen bestaan ​​uitdagend in het kader dat vaak wordt gemaskeerd door schaduw, gordijnen en gebladerte. Zijn gebruik van levendige egale kleuren en gedurfde composities vormen een meer minimalistisch eerbetoon aan de Afrikaanse studiofotografie die populair was in de jaren zestig en zeventig.


Ogunbanwo’s werk, geboren in Lagos, Nigeria in 1987, is onder meer te zien in The New Yorker, New York Times, Vogue Italia, ID online, British GQ en Riposte Magazine. Zijn solotentoonstellingen omvatten e wá wo mi (2019), We Must Not Be Looking (2017) en Are We Good Enough (2015) in WHATIFTHEWORLD, Kaapstad. Hij kreeg ook de opdracht om te exposeren in de etalages van Galeries Lafayette, Parijs in de tentoonstelling Africa Now (2017). Zijn werk maakt deel uit van de openbare collectie van de National Gallery of Victoria, Australië en de Wedge Collection in Toronto, Canada. Hij heeft deelgenomen aan de MMCA Residency geprogrammeerd door het National Museum of Modern and Contemporary Art, Korea.

LAKIN OGUNBANWO’S PHOTO SERIES “E WÁ WO MI ” (2019) “KOM, KIJK NAAR MIJ”