menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst

Woody van Amen – Equilibre

Datum:
20 januari t/m 24 februari 2024
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission

TORCH presenteert met trots een tentoonstelling met nieuw werk van de legendarische kunstenaar Woody van Amen, wiens carrière meer dan 60 jaar beslaat. Verschillende persoonlijke fascinaties keren voortdurend terug als thema’s in zijn werk, zoals de Matterhorn en verschillende Hindoe-symbolen. Woody staat bekend als de kunstenaar die in de jaren zestig de popart naar Nederland bracht. Tot op de dag van vandaag volgt hij volledig zijn eigen pad, waarbij hij zich bij het maken van zijn bijzondere schilderijen en sculpturen niet alleen laat inspireren door New York, maar ook door zijn vele bezoeken aan plaatsen als Singapore en Bali.

De tentoonstelling Equilibre toont kunstwerken uit verschillende lopende series. Woody heeft de vorm Taxat gepatenteerd, waarvoor hij een driedimensionaal symbool creëerde uit een bestaand ontwerp van dubbele kruisen, vergelijkbaar met de swastika. De basis vond hij in de bekleding van de achterbank van een Singaporese taxi. In 2004 werd in zijn thuishaven Rotterdam een roestvrijstalen Taxat-sculptuur geplaatst, en het symbool verschijnt tot op de dag van vandaag regelmatig in zijn werk. Op het Indonesische eiland Bali, dat hij sinds de jaren zeventig talloze keren heeft bezocht, ontwikkelde Woody een diepe interesse in symbolen uit het hindoeïsme. In de serie Mata Hari verwerkt hij de tikar: traditionele matten met patronen die voor alles worden gebruikt, van slapen tot het brengen van offers.

Over de kunstenaar

Woody van Amen (1936) werkt op 87-jarige leeftijd nog steeds in hetzelfde Rotterdamse atelier waar hij in 1964 zijn intrek nam na twee jaar in New York te hebben doorgebracht. Hier was hij getuige van de opkomst van de popart met kunstenaars als Andy Warhol en Robert Rauschenberg. Na zijn terugkeer werd hij de meest vooraanstaande Nederlandse popartkunstenaar. Later zou hij iconische kunstwerken en symbolen maken zoals de Electric Chair (1964), Ice Stack (1970) en Taxat (1985).

Equilibre is de eerste tentoonstelling in het jaar van het 40-jarig jubileum van TORCH.