menu
Tentoonstelling — Performance, Video | Film

Yael Bartana | Two Minutes to Midnight

Datum:
14 januari t/m 11 februari 2023
Deelnemer:
→ Annet Gelink Gallery
Laurierstraat 187-189
1016 PL Amsterdam
Open:
  • dinsdag 10:00—18:00
  • woensdag 10:00—18:00
  • donderdag 10:00—18:00
  • vrijdag 10:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket

Yael Bartana doet in haar werk onderzoek naar beeldvorming en culturele identiteit, waarbij thema’s als trauma, ontheemding en nationale identiteit aan bod komen. 

Haar werk Two Minutes to Midnight (2021) is in eerste instantie uitgebracht als experimentele theatervoorstelling met de veelzeggende titel What if Women Ruled the World?. De film is vervolgens samengesteld aan de hand van het gefilmde materiaal van drie van deze voorstellingen, in Manchester (UK), Aarhus (DK) en de Volksbühne in Berlijn (DE). In de film discussieert een geheel vrouwelijke regering over eenzijdige ontwapening. Terwijl voor deze regering vrede en ontwapening de belangrijkste uitgangspunten zijn, breidt een vijandig land zijn nucleaire voorraden uit, onder leiding van zelfingenomen president Twittler. Gedurende de discussie voegt zich bij de regering, bestaande uit acteurs, een groep daadwerkelijke specialisten, waaronder defensieadviseurs, soldaten, advocaten, vredesactivisten, humanitairen en politici. Hoewel de setting een kopie is van Stanley Kubrick’s zogeheten War Room uit Dr. Strangelove (1964), is de film inhoudelijk zijn tegengestelde: In Bartana’s Peace Room zijn het vrouwen die de discussie voeren en wordt er eten geserveerd door mannen met ontbloot bovenlijf. Terwijl de regering en experts ideeën uitwisselen over oorlog, veiligheid en ongelijkheid, escaleren de spanningen met de vijandelijke natie. Het werk is het laatste deel van Bartana’s transdisciplinaire serie, als geheel getiteld What if Women Ruled the World?

In een tijd waarin internationale crises samengaan met dominante mannelijke leiders, een nucleaire wapenwedloop nog altijd deel uitmaakt van geopolitieke geschillen en vrouwen uitkomen voor het geweld dat hen door (autoritaire) mannen is aangedaan, toont Yael een speculatief werk waarin vrouwen de wereld regeren en interdisciplinaire samenwerking en ontwapening centraal staan. 

Op 21 januari organiseert de galerie samen met De Balie een vertoning van de film, gevolgd door een gesprek tussen Yael Bartana en twee experts in (één van de) thema’s uit de film.