menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

You are the axis of time – Peter Cvik

Datum:
18 mei t/m 22 juni 2024
Deelnemer:
→ Rutger Brandt Gallery
Bethaniënstraat 39
1012 BZ Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—17:00
  • donderdag 12:00—17:00
  • vrijdag 12:00—17:00
  • zaterdag 12:00—17:00
Admission
Free admission
Start 18 mei

Rutger Brandt Gallery is trots om You are the axis of time van Peter Cvik te presenteren.

In deze tentoonstelling duikt Cvik in de verkenning van het geheugen en de interactie ervan met visuele perceptie. De afgelopen vier jaar heeft hij zich gericht op het onderzoeken van de visuele herinneringen van zowel kunstenaars als publiek, met als doel een ruimte te creëren waarin deze herinneringen samenkomen door middel van zijn schilderijen.

Zonder te vertrouwen op fysieke beelden of foto’s schildert Cvik rechtstreeks vanuit het geheugen, waarbij hij visies op doek laag over laag aanbrengt totdat hij bereikt wat hij beschrijft als een “synthetische realiteit”. Deze geconstrueerde realiteit bestaat uit drie cruciale elementen: een artistiek gestileerde representatie van de werkelijkheid, aanwijzingen van bekendheid om discussies over simulacrum te stimuleren, en het gebruik van iemands eigen geheugenatlas om het schilderij te ontcijferen.

In zijn recente serie, “Hopeless Romantic”, heeft Cvik vage contouren van menselijke figuren in zijn werk geïntroduceerd. Deze toevoeging vereiste een genuanceerde benadering van figuurlijkheid. Hij begon met het observeren van vormen en penseelstreken, waarbij hij opmerkte dat bepaalde elementen al op een onderbewust niveau naar menselijke vormen hintten. Hij verfijnde dit door houtskoollijnen en compositieschetsen van figuren rechtstreeks op het doek op te nemen, ze herhaaldelijk uit te wissen en opnieuw te tekenen. De resulterende schilderijen bevatten subtiele aanwijzingen van menselijke aanwezigheid, die Cvik ‘geesten’ of ‘stille bewoners’ binnen de geheugencomposities noemt, waardoor diepte wordt toegevoegd aan scènes die eerder gericht waren op architectuur, stedelijkheid en natuur. Zo streeft Cvik ernaar dat de figuren ontdekt worden binnen zijn werk zonder noodzakelijkerwijs op de voorgrond te treden.

‘You are the axis of time’ markeert een belangrijke mijlpaal in Cvik’s artistieke reis, met name in zijn verkenning van het element tijd. Hij benadert tijd niet door zijn expliciete representatie, maar door zijn perceptie. Om dit te bereiken, past hij twee methoden toe: het observeren van tijd door de zwaartekracht en stroom van vloeibare verf op verticale oppervlakken, en het creëren van scènes die meerdere potentiële natuurlijke lichtomstandigheden tegelijkertijd afbeelden.

In essentie moedigt het werk van Cvik kijkers aan om in een dialoog te treden over hun eigen visuele ervaringen en herinneringen, waardoor interpretatie en contemplatie over de onderlinge verbondenheid van perceptie, geheugen en artistieke expressie worden gestimuleerd.

Over de Kunstenaar

Peter Cvik is een hedendaagse kunstenaar uit Bratislava, Slowakije, wiens werk naadloos de werelden van abstracte en mimetische schilderkunst combineert en een boeiende verkenning biedt van het postproductie-visuele tijdperk van de 21e eeuw.

Tijdens zijn vormende jaren aan de Academie voor Schone Kunsten en Design in Bratislava (VŠVU) richtte Peter zich voornamelijk op architectonische en stedelijke landschappen. Toch was het tijdens zijn postdoctorale studies dat hij op een diepgaande en innovatieve manier in het thema van het gelaagde dook. Zijn fascinatie voor gelaagdheid manifesteerde zich aanvankelijk op het doek, maar al snel begon hij een divers scala aan schildermaterialen in zijn praktijk te incorporeren, zoals droge lagen verf, ruwe texturen, gesmeerde doeken, en meer. Deze experimentele benadering stelde hem in staat om de grenzen van traditionele schildertechnieken te verleggen en de wisselwerking tussen tastbare en abstracte elementen te verkennen.

Peter’s werk heeft al een stempel gedrukt op het wereldwijde kunsttoneel. Hij behaalde al vroeg in zijn carrière belangrijke mijlpalen, met een solotentoonstelling op de prestigieuze Biënnale in Moskou, gevolgd door een baanbrekende tentoonstelling in het officiële Krasnoyarsk Museum.