menu
Fotografie

Youth of the Island Field – Tamara Eckhardt

Datum:
vrijdag 2 september 2022
19:00—21:00
Deelnemer:


Amsterdam
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement
Opening Galerieseizoen

Opening tentoonstelling “Youth of the Island Field” van de bekroonde documentaire fotografe Tamara Eckhardt.

VZL / Contemporary Art opent in samenwerking met Frits Bergsma het nieuwe galerieseizoen met de tentoonstelling ‘Youth of the Island Field’: een serie portretten van de bekroonde documentaire fotografe Tamara Eckhardt.

De opening is vrijdag 2 september van 17-21 uur op de Brouwersgracht 161, Amsterdam.

De galerie presenteerde samen met Frits Bergsma in november 2021 de tentoonstelling ‘’High Noon’’ van 12 jonge Berlijnse fotografen die net hun studie in 2021 hadden afgerond aan de gerenommeerde Ostkreuzschule für Fotografie, in Berlijn, Duitsland. Tamara Eckhardt (geboren in 1995) was een van deze jonge fotografen.

Haar fotografische werk gaat voornamelijk over kansarme en kwetsbare sociale groepen en minderheden – met een bijzondere focus op het documenteren van de adolescentie. Haar analoge fotografie streeft ernaar een vriendelijk licht te werpen op haar hoofdrolspelers, die ze voor elk project maandenlang volgt. Eckhardts expressieve portretten geven de kijker een intiem inzicht in het leven van jongeren in Duitsland en Ierland. Met haar werk is Eckhardt bekroond en genomineerd voor meerdere prijzen

“Youth of the Island Field” heeft de Best Documentary Series op het prestigiouse  Kolga Tbilisi Photo Festival in Georgia gewonnen en de Gute Aussichten prijs in Duitsland. Haar werk is in verschillende delen van de wereld getoond.

We zijn erg trots om de serie “Youth of the island Field” in de galerie te presenteren.

St Mary’s Park op King’s Island in Limerick werd in de jaren dertig gebouwd als de eerste sociale woonwijk van de stad. Het werd gebouwd om gezinnen te huisvesten die in overvolle huizen van slechte kwaliteit woonden. Vanwege de geografische ligging, begrensd door de rivier de Shannon, is de woonwijk bijna geïsoleerd van de omliggende stad – de lokale bevolking en insiders noemen het gebied The Island Field. St Mary’s Park is het meest sociaal achtergestelde gebied van Ierland en heeft te kampen met hoge werkloosheid, verslaving en sociale problemen. Niettemin heeft het een sterke gemeenschapszin waar iedereen elkaar kent,  erg loyaal en defensief is en achterdochtig tegenover buitenstaanders. Tamara Eckhardt portretteert de levens van de jonge mensen van St Mary’s Park en zet haar focus op het thema kindertijd en opgroeien voort. De leefomstandigheden in het gebied zijn moeilijk; toch zijn deze jongeren opgewassen tegen hun situatie, passen zich aan en vinden manieren om zichzelf af te leiden. Eckhardt heeft de woonwijk gedurende een periode van twee jaar meerdere keren bezocht om meer vertrouwd te raken met de gemeenschap. Ze heeft zoveel tijd met de jongeren doorgebracht dat ze Tamara en haar camera vertrouwen  en hun achterdocht  hebben opgeschort.