menu
22 maart 2022

Amsterdam Art viert 10e editie Amsterdam Art Week

De tiende editie van Amsterdam Art Week vindt plaats van 11 tot en met 15 mei 2022. Sinds de eerste editie in 2012 zet Amsterdam Art zich in om de positie van Amsterdam als toonaangevend centrum voor internationaal hedendaags kunsttalent te versterken. Dit bereikt zijn hoogtepunt tijdens Amsterdam Art Week. Samen met 30 vooraanstaande galeries en een selectie van musea, residencies en projectruimtes presenteert Amsterdam Art een bruisende week vol openingen, open studio’s, kunstenaarsgesprekken, debatten, performances, filmvertoningen en galeriebezoeken. De Rijksakademie van beeldende kunsten is een van de belangrijkste centra voor internationaal, multidisciplinair en kritisch geëngageerd talent in de stad. Als belangrijke partner vanaf het eerste uur zijn de Open Studios van de Rijksakademie ook dit jaar weer een essentieel onderdeel van Amsterdam Art Week 2022.

Celebrate change
De jubileumeditie komt na een moeilijke periode van lockdowns en beperkende maatregelen voor de culturele sector. Tien jaar Amsterdam Art Week (AAW) biedt een uitgelezen kans om te vieren, terug te blikken en vooral vooruit te kijken naar de culturele sector. Wat zijn de belangrijkste verschuivingen in het Amsterdamse beeldende kunstenveld van de afgelopen tien jaar? Wat gebeurt er in de stad en in andere vergelijkbare steden in binnen- en buitenland? Hoe zal de toekomst eruit zien?

Eén ding is zeker: het culturele ecosysteem van de stad is voortdurend in ontwikkeling. In het afgelopen decennium is de relatie tussen het centrum van Amsterdam en de stadsdelen sterk veranderd. Aan de randen van de stad zijn allerlei nieuwe kunstruimtes verrezen, en steeds meer instellingen hebben zich buiten het centrum gevestigd. AAW 2022 verkent deze veranderende dynamiek en brengt kunst uit de hele stad samen. Deze editie zoomt in op wat deze buurten te bieden hebben en de bruggen die we slaan tussen Noord en Zuid-Oost, Oost en Nieuw-West, en andere stadsdelen naar het centrum van Amsterdam.

Jonge galeries en vernieuwende kunstinitiatieven
Amsterdam Art is ervan overtuigd dat een bloeiend kunstklimaat in de stad wordt gestimuleerd door jonge galeries, nieuwe initiatieven en nieuwe generaties kunstliefhebbers en -kopers. Vanuit deze overtuiging lanceert AAW 2022 een Young Section voor jonge, opkomende galeries en een Off the Beaten Track-sectie voor kunstinitiatieven die buiten de conventionele categorieën vallen. Elk van deze locaties draagt op zijn eigen manier bij aan de diversiteit van AAW en fungeert als springplank om nieuwe en opwindende kunstenaars te ontdekken.

Tegelijkertijd zijn ook de gevestigde galeries en instellingen van onschatbare waarde; zij zijn geworteld in de stad, hebben duurzame netwerken opgebouwd die verbindingen bieden met toonaangevende (inter)nationale kunstprofessionals. Amsterdam Art speelt een actieve rol in het verbinden van deze grote en kleine, nieuwe en bestaande kunstinstellingen. Tijdens Amsterdam Art Week brengen we zowel het bestaande publiek van professionals en cultuurliefhebbers, als het kunstpubliek van de toekomst, in contact met het beste wat de Amsterdamse kunstscene te bieden heeft.

Deelnemers Amsterdam Art Week
Het aantal deelnemers aan de AAW 2022 is aanzienlijk gestegen. In 2021 telde de AAW 55 deelnemers, voor de volgende editie hebben 66 organisaties zich gecommitteerd aan het AAW-programma. Amsterdam Art is verheugd de deelnemers bekend te maken die deelnemen aan de 10e jubileumeditie van AAW 2022. Het overzicht van de deelnemers is hier te vinden.