menu

Save the date: Amsterdam Art Week 2024: van 29 mei tot 2 juni!

Amsterdam Art Week 2023, GRIMM Gallery. Foto door Almicheal Fraay.

Over Amsterdam Art Week

Amsterdam Art Week is een kunstfestival en een dynamische samenwerking met meer dan 70 galeries, musea, residencies, projectruimtes, broedplaatsen, privécollecties, kunstopleidingen en kunstenaars. Verwacht 5 dagen, 40.000 bezoekers, 80+ programma’s, 70+ locaties, 300+ kunstenaars. 

Amsterdam Art Week is hét moment voor kunstenaars om hun talent te presenteren aan een lokaal en wereldwijd publiek. Voor bezoekers het ideale moment om een divers aanbod van toonaangevende of experimentele tentoonstellingen en evenementen te bezoeken. Het is ook het enige moment in het jaar waarop de hele Amsterdamse hedendaagse kunstsector samenkomt en samenwerkt. Het biedt een platform voor tentoonstellingen en evenementen en unieke ontmoetingen binnen de (inter)nationale kunstscene.

Amsterdam Art Week biedt een dynamisch VIP Programma speciaal voor (inter)nationale kunstprofessionals en verzamelaars, en een Publiek Programma speciaal voor kunst- en cultuurliefhebbers. Het VIP-programma biedt unieke toegang tot kunstenaars studio’s, privé- en bedrijfscollecties en speciale evenementen. Wil je hieraan deze editie deelnemen? Stuur dan een e-mail naar vip@amsterdamart.com met vermelding van je naam, functie en organisatie.

In het publieke programma kunnen bezoekers kennismaken met een divers aanbod van kunstenaars en kunstlocaties, zowel opkomend als gevestigd, en een rijk programma van rondleidingen, lezingen, performances en evenementen bij bekende instellingen en ‘hidden gems’. 

Amsterdam Art werkt aan het versterken, verbinden en promoten van de Amsterdamse kunstscene en wil deze in de (inter)nationale schijnwerpers zetten. Samen vieren we de rijkdom van het ecosysteem van hedendaagse kunst in de stad. 

Highlights Amsterdam Art Week 2024:

  • 29 mei Feestelijke Opening: Gezamenlijke opening van Amsterdam Art Week en de Rijksakademie Open Studios, waarbij het werk van 47 internationale kunstenaars wordt getoond. De opening is alleen op uitnodiging, maar de Rijksakademie is open voor het publiek van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni 2024.
  • 29 mei Conferentie: De conferentie richt zich op urgente uitdagingen in de kunstsector en is een unieke kans voor kunstenaars, curatoren, instellingen en de stad Amsterdam om samen een veerkrachtiger kunst-ecosysteem te creëren. Ons doel is om samen te werken aan duurzame economische modellen, het herzien van bestaande structuren en het verkennen van nieuwe financieringsmogelijkheden. We gaan in op onderwerpen als de relatie tussen kunst en duurzaamheid, institutionele flexibiliteit en innovatieve economische modellen voor kunstinstellingen. Verdiep je in onderwerpen als Artistic Practice and Sustainability, Institutional Adaptability and Support en New Models of Economic Sustainability for Art Institutions.
  • 30 mei Gallery Night: Alle deelnemende galeries verspreid in de stad openen feestelijk hun deuren en er is een mix van gevestigd en opkomend talent te ontdekken. Of je nu een ervaren kunstliefhebber bent of voor het eerst de galeries bezoekt, de Gallery Night is het ideale moment om door de stad te struinen, galeries te verkennen, kunstenaars te ontmoeten en nieuwe werk te ontdekken.
  • 31 mei Performance: 31 May Billy Bultheel’s performance ‘The Thief’s Journal: Songs of Decreation’: In deze performance vordert Bultheel zijn muzikale composities terug die hij voor anderen heeft gemaakt, en toont de onderliggende stijl die zijn werk kenmerkt. Hij werkte onder andere samen met Anne Imhof – voor wie hij de soundtrack voor Faust componeerde, waarmee Duitsland de Gouden Leeuw won op de Biënnale van Venetië in 2017 – kunstenaar Eliza Douglas, en meer recentelijk kunstenaar James Richards. De performance onderzoekt thema’s van soevereiniteit, individuele identiteit en spiritualiteit via diverse muzikale genres en de unieke setting van de brutalistische architectuur van de Thomaskerk.
  • 1 juni Amsterdam Noord Night: Ontdek Amsterdam Noord – een bruisend artistiek stadsdeel. Geniet van een divers programma met jonge makers, performances, filmscreenings, artist talks, een privé collectie bezoek en ontmoet kunstenaar Kristina Benjocki met Welcome Stranger. Ontdek locaties als NXT Museum, SEXYLAND World, Galerie van Fanny Freytag, Eye Filmmuseum in samenwerking met het Prince Claus Fund en semester9 PROJECTSPACE 38/40. We sluiten met z’n allen af met een afterparty bij SEXYLAND World.
  • 2 juni Familiezondag: Amsterdam Art nodigt kinderen en hun families uit om hedendaagse kunst te ontdekken. Er zijn diverse activiteiten, zoals workshops voor kinderen met kunstenaars, rondleidingen en betaalbare kunstwerken voor de jonge kunstliefhebbers.

Vanaf 15 april is zowel het VIP– als het Public Programme op onze website te vinden. Bekijk alle speciale evenementen en programmering op onze homepagina. Niks missen? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg op sociale media en je bent als eerste op de hoogte.

Veelgestelde vragen Amsterdam Art (Week)

Wie organiseert Amsterdam Art Week?

Amsterdam Art Week wordt georganiseerd door Stichting Amsterdam Art, een non-profit organisatie die de culturele ANBI status geniet. Sinds 2011 verbindt en promoot Amsterdam Art de kunstscene van de stad om het artistieke ecosysteem te versterken en toegankelijk te maken voor lokaal en internationaal publiek. Bovendien willen we de stad (inter)nationaal in de schijnwerpers zetten. 

De Amsterdam Art Week transformeert de stad in een creatieve hub voor (inter)nationale kunstenaars, kunstliefhebbers, professionals en verzamelaars. We stimuleren samenwerkingen, speciale programmering en evenementen en activeren een overkoepelend netwerk van bezoekers en kunstprofessionals. 

Jaarrond fungeert Amsterdam Art als een vooraanstaand platform dat het actuele aanbod van Amsterdamse hedendaagse kunstinstellingen promoot.

Waar vindt Amsterdam Art Week plaats?

De evenementen van het festival vinden verspreid over de hele stad plaats in deelnemende galeries, musea, residencies, projectspaces, broedplaatsen, kunstenaarsstudio’s en privécollecties. Bekijk hier het volledige overzicht van de deelnemers.

Wat kost Amsterdam Art Week en hoe wordt het gefinancierd?

Het budget om het festival te realiseren varieert enigszins per jaar, maar bedraagt ongeveer €350.000. Dit bedrag is opgebouwd uit 1/3 deelnemersbijdragen, 1/3 particuliere fondsen zoals sponsoring en donaties en 1/3 publieke fondsen. Amsterdam Art is altijd op zoek naar begunstigers en sponsoren, privaat en bedrijven, om Amsterdam Art Week te ondersteunen, en daarmee de dynamiek van cultureel Amsterdam te behouden voor toekomstige generaties.

Kijk terug op Amsterdam Art Week 2023

Amsterdam Art Week 2023 trailer