menu
Amsterdam Art Week 2021, Here is Where We Meet, Oude Kerk. Foto: Almicheal_Fraay

1.
Symposium Celebrate Change
i.s.m. Amsterdam Museum en Pakhuis De Zwijger


Ter ere van ons tienjarig bestaan organiseren wij in samenwerking met Amsterdam Museum/Refresh Amsterdam en Pakhuis De Zwijger een symposium rondom het thema Celebrate Change. We blikken terug op tien jaar Amsterdam Art Week(end) en de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de Amsterdamse kunstscene en speculeren over hoe deze zich in de toekomst zullen voortzetten. Sprekers zijn onder andere: Raul Balai (kunstenaar), Kévin Bray (kunstenaar), Nina Folkersma (directeur Amsterdam Art), Nina Hama (Hama Gallery) en Rein Wolfs (directeur Stedelijk Museum). 

Dinsdag 10 mei
20:00 – 22:00 uur
Pakhuis De Zwijger
Tickets

2.
Opening Night Galleries & Young Section

Kom naar de Gallery Opening Night op donderdag 12 mei en maak kennis met de bruisende Amsterdamse hedendaagse kunstscene! Op deze feestelijke avond openen maar liefst 35 galeries door de hele stad hun deuren voor onze bezoekers en tonen hun nieuwste tentoonstellingen, speciaal georganiseerd voor Amsterdam Art Week. Je kunt deze avond zowel de gevestigde galeries als de opkomende galeries uit de Young Section bezoeken.

Donderdag 12 mei
17:00 – 21:00 uur
Alle galeries

Amsterdam Art Week 2021, Young Professionals Night. Foto: Jhelisa Panfred

3.
Rijksakademie Open Studios

Al meer dan 150 jaar staat de Rijksakademie van beeldende kunsten voor artistieke vernieuwing en vooruitstrevende kunst. In het residency-programma huisvest de Rijksakademie internationale, multidisciplinaire, experimentele en kritisch geëngageerde kunstenaars. Tijdens hun tweejarige residency gaan zo’n vijftig kunstenaars een proces in met een open einde, waarin ze zichzelf uitdagen, hun praktijk verdiepen en nieuwe wegen binnen en buiten het kunstveld verkennen. Tijdens de Open Studios presenteren de kunstenaars op een originele manier wat er het afgelopen jaar is ontstaan door experimenteren, onderzoek en de productie van nieuw werk.

Zaterdag 14 en zondag 15 mei
12:00 – 19:00 uur
Rijksakademie van beeldende kunsten
Tickets

4.
Amsterdam Art Week tentoonstelling: It’s Your Birthday

Speciaal voor het tienjarig jubileum organiseert Amsterdam Art een tentoonstelling It’s Your Birthday. De kunstwerken die beschikbaar worden gesteld door de deelnemende galeries en residencies representeren verschillende fasen van een feest: van de voorbereidingen tot de after party en de daaropvolgende kater. De tentoonstelling is te zien van 11 t/m 15 mei in de Amsterdam Art Gallery in Capital C. Jouw kans om een bijzonder werk aan te schaffen van een van onze deelnemende instellingen. 

Tolerance Test, Charlotte Schleiffert. Foto: Matthijs Immink

5.
Tolerance Test
Nieuw Dakota en Johan Idema


Tolerance Test is een theatrale tentoonstellingsinstallatie van vijftien reusachtige tekeningen van Charlotte Schleiffert. Ze tonen grillige en flamboyante mens-dierwezens, die maatschappelijk actuele thema’s verbeelden als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit. De tekeningen, sommigen meer dan 3,5 meter hoog, staan opgesteld in een kring, waarin je als bezoeker kunt plaatsnemen. Door het audioverhaal, ingesproken door onder meer Romana Vrede, komen de wezens tot leven. Ze testen jouw tolerantie: in hoeverre kun je de ongelijkheid in onze samenleving nog onder ogen zien?

Van 12–15 mei
11:00 – 18:00 uur
Nieuw Dakota

6.
Performance Kévin Bray
ISO

ISO nodigt je uit voor een nieuwe lezing-performance van kunstenaar Kévin Bray. De performance werd ontwikkeld tijdens zijn residentieperiode in AlUla, Saoedi-Arabië en slaat een brug tussen heden en verleden door de lens van wetenschap en fictie. Met zijn onderzoek naar de ontwikkeling van de relatie tussen de mens en de natuurlijke wereld, creëert Kevin resonanties in het heden die weerklinken met de diepten van ons verleden.

Kévin Bray’s lezing en performance worden gevolgd door een muziekset van Teki Latex, begeleid door videowerken gemaakt door de studenten grafisch ontwerp van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag), waar Kévin Bray de afgelopen acht jaar docent was.

Donderdag 12 mei
21:00 – 02:00 uur
ISO    

7.
Het HEM & Friends Party
i.s.m. project spaces

De energieke wereld van eigentijdse kunst in Amsterdam wordt in grote mate gevormd door de inzet van talloze grote en kleine project ruimtes. Op vrijdag 13 mei bundelt Het HEM hun krachten en organiseert samen met hen een feest waarin ieders creativiteit tot uiting komt. Iedere instelling verzorgt een programmaonderdeel; van een mini-tentoonstelling, een DJ-set tot een spoken word performance. Een feest voor en door heel artistiek Amsterdam, een moment om samen te komen, te bewonderen en te genieten.

Vrijdag 13 mei
21:00 – 02:00 uur
Het HEM
Tickets

8.
Amsterdam Art Week Talks
i.s.m. Equals en ArtTable Nederland

Amsterdam Art Week Talks presenteert twee rondetafelgesprekken, elk gericht op een actueel onderwerp in de hedendaagse kunst: Vrouwen & Tech en Verzamelen & Diversiteit. Tijdens het eerste gesprek benaderen wij het onderwerp tech in de kunstwereld vanuit het perspectief van zowel de maker als de kunstinstelling. Equals draagt bij aan het gesprek vanuit hun kennis en perspectief van buiten de kunstwereld. In het tweede rondetafelgesprek onderzoeken wij hoe kunstinstellingen, galeries en privéverzamelaars diversiteit kunnen integreren in hun collectie- en tentoonstellingsbeleid, en hoe de verschillende spelers in de hedendaagse kunstwereld kunnen bijdragen aan een meer inclusieve vertegenwoordiging van kunstenaars.

Zaterdag 14 mei
11:00 – 13:00 uur
Equals

9.
A Selection from the JULIA STOSCHEK COLLECTION + Afterparty
i.s.m. Eye Filmmuseum

Met meer dan 900 kunstwerken van 291 kunstenaars uit de hele wereld is de JULIA STOSCHEK COLLECTION een van ’s werelds meest uitgebreide privécollecties van op tijd gebaseerde kunst. Voor Amsterdam Art Week heeft oprichter Julia Stoschek een selectie werken uit haar collectie samengesteld waarin muziek en extase centraal staan. We kijken er naar uit om samen met Stoschek – een liefhebber van techno en frequent bezoeker van dancefeesten in Amsterdam – feest te vieren op de afterparty, met trippy visuals uit de Peter Rubin-collectie van Eye Filmmuseum.

Zaterdag 14 mei
20:00 – 02:00 uur
Eye Filmmuseum
Tickets

10.
New Harvest
i.s.m. Eye Filmmuseum
Dompel jezelf onder in een filmprogramma met de beste moving image based works van de afgelopen twee jaar. Een selectiecommissie, bestaande uit Marian Cousijn van Eye Filmmuseum, kunstenaar Kévin Osepa en Amsterdam Art directeur Nina Folkersma, selecteerde werken van kunstenaars van deelnemende Amsterdamse galeries en residencies. 

Zondag 15 mei
13:30 – 15:00 uur + 15:30 – 17:00 uur
Eye Filmmuseum
Tickets