menu
22 maart 2022

Art Roulette: Ellen de Bruijne Projects

In gesprek met Ellen de Bruijne, eigenaar van Ellen de Bruijne Projects

Wanneer was de laatste keer dat je je over iets verbaasde?

Dat was in het Stedelijk Museum Amsterdam, waar ik de tentoonstelling over Ulay bezocht. Hoewel ik altijd al een bijzonder gevoel heb gehad voor de poëtische kracht van zijn werk, voelde de tentoonstelling voor mij als een aangename verrassing. Wat me ook verbaasde, was de tentoonstelling van de Otolith Group in het Van Abbemuseum. In deze tentoonstelling kwam het werk van de Afro-Amerikaanse componist Julius Eastman naar voren. Zijn composities uit 1978/79 met repetitieve patronen en zijn controversiële titels, met het N-woord, drukken zoveel “conflict” uit op zo’n intense manier. Dit zal ik nooit vergeten.

Welke jonge of beginnende kunstenaar moeten we volgens jou in de gaten houden?

Ik denk dat het heel interessant is om Kubilay Mert Ural (1986, Turkije) in de gaten te houden. In zijn schilderijen en video’s mixt hij op onnavolgbare wijze videogames, politiek en fantasieën. Ook Daniele Formica (1996, Italië) zou ik willen aanbevelen. Hij neemt je mee op een poëtische reis door zijn wereld. Hij is een natuurtalent!

Wat is je favoriete kunstwerk?

Dat is een gemene vraag! Er is natuurlijk niet slechts één werk, maar minstens een dozijn werken die allemaal even belangrijk voor mij zijn. Als ik in mijn geheugen graaf, op mijn eerste backpackreis, dan is er Robert Smithson in het Amerikaanse paviljoen in Venetië. Toen ik op het bankje voor het paviljoen zat, vond ik een catalogus die door iemand was achtergelaten. Ik heb die catalogus nog steeds. Smithson werd voor mij een leidende kracht toen ik aan mijn studie kunstgeschiedenis begon.

Welk kunstwerk in de openbare ruimte van Amsterdam moet je gezien hebben?

Ik hou van het werk van John Körmeling in de openbare ruimte, maar ik wil ook graag de meer geïncorporeerde pareltjes van Amsterdam noemen, zoals “Het Schip” van de architect De Klerk.

Welke tentoonstelling moeten we zeker bezoeken?

Ik kijk erg uit naar de opening van de tentoonstelling van Pauline Curnier Jardin met haar nieuwe film en installaties in het Hamburger Bahnhof in Berlijn. Ook de tentoonstelling van Melanie Bonajo voor het (niet-)Nederlandse paviljoen in de komende Biënnale van Venetië, die wordt samengesteld door Maaike Gouwenberg, wil ik graag bezoeken.

4 maart 2021