Skip to main content
close
menu

Panoramic Photographs - Pentti Sammallahti

Galleries Galerie Wouter van Leeuwen

Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
info@woutervanleeuwen.com
+31 (0)6 52031540

Open Thu - Sat / 12-18 hrs

Exhibition 21 Jan — 18 Feb

Opening 21 Jan, 16-18 hrs

Share

Pentti Sammallahti, Solovki White Sea Russia, 1992
Pentti Sammallahti (Helsinki, 1950) maakt sfeervolle zwart-wit foto’s waar eigenlijk niets bijzonders op gebeurt. Het zijn weerspiegelingen van stemmingen en gevoelens, een type fotografie dat overschaduwd wordt door de meer projectmatig aangepakte documentaire fotografie van tegenwoordig. Sammallahti is geen documentair fotograaf. Sammallahti is chroniqueur van de condition humain. Een zoeker naar de relatie tussen mens, dier en natuur.
 
Sammallahti’s uitzonderlijk mooie zwart-wit foto’s zijn ingetogen maar diep doordesemd van gevoelens van genegenheid, humor, vreugde en verrukking over wat hij buiten aantreft - uiteenlopend van uitgestrekte landschappen tot dieren in woonwijken en mensen in de vrije natuur. Het zijn beelden die voldoen aan klassieke criteria: rijk van toon, elegant geproportioneerd, subtiel uitgebalanceerd en sterk van compositie.
 
Je zou kunnen zeggen dat Sammallahti voorbestemd was om fotograaf te worden. Zijn grootmoeder, Hildur Larsson, werkte begin vorige eeuw als fotograaf voor een dagblad in Helsinki. Sammallahti groeide op tussen haar foto’s. Zijn vader nam hem, negen jaar oud, mee naar de beroemde tentoonstelling, ‘The Family of Man’, die in 1959 Helsinki aandeed. Vanaf toen wist Sammallahti dat hij fotograaf wilde worden.
Op zijn elfde maakte hij zijn eerste foto’s, beelden van het dagelijks leven in Helsinki. In 1964, veertien jaar oud, trad hij toe tot de Camera Club van Helsinki. Hij had zijn eerste solotentoonstelling in 1971.
 
In 2014 bracht Galerie Wouter van Leeuwen ‘Here Far Away’ van Pentti Sammallahti. Nu presenteert de galerie ‘Panoramic Photographs’, breedbeeldfotografie waarop Sammallahti’s uitgestrekte landschappen volledig tot hun recht komen. Hiervoor gebruikt Sammallahti een camera met een van links naar rechts draaiende lens die een lang stuk negatief belicht. Zo lang dat er maar zes opnames op passen. Daarbij wordt het perspectief iets vervormd.
 
Sammallahti’s visie is een lyrische. Niet zelden vangt zijn camera een enkel figuur in een weids landschap. Een hond met tas in de bek op een besneeuwde weg. In de achtergrond een oud klooster dat ten tijde van de Sovjet Unie dienst deed als gevangenis en strafkamp voor dwangarbeiders. De hond doet dagelijks boodschappen voor zijn invalide baas bij de enige winkel in het dorp. Op het briefje in de tas staat meestal niet meer dan brood en wodka. Je voelt de invloed van Paul Strand, de fotograaf aan wie Sammallahti in 1978 zijn eerste boek - een portfolio met 200 gesigneerde fotoafdrukken - opdroeg. Maar meer nog dan met Strand is er verwantschap met Josef Koudelka, hoewel het werk van Sammallahti warmer, intiemer en meer episch is.
 
Behalve een begenadigd boekenmaker - hij publiceerde er tot dusver dertien - is Pentti Sammallahti een meester in de donkere-kamertechnieken.  Zijn door hemzelf gedrukte foto’s zijn kleine openbaringen; hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je ontdekt. Het zijn haiku’s die in hun stille, sobere intensiteit een momentopname weergeven en onze aandacht opeisen, die de kijker een wereld intrekken die de zijne wordt.

Share


Other events


Galleries Galerie van Gelder

Tue - Sat / 13-17.30 hrs
+ every first Sun of the month
13-17.30 hrs

Date 2 Jun - 8 Jul

Opening Tuesday 17 Apr

Kimball Gunnar Holth edition


Galleries Slewe

Wed - Sat / 13-18 hrs
+ by appointment

Date 7 Apr - 19 May

Opening Saturday 7 Apr
17 - 19 hrs

Marthe Wéry, Tour & Taxis, 2001


Galleries HE.RO

Wed - Sat / 12-18 hrs

Date 16 Jun - 30 Jun

Opening Saturday 16 Jun
17 - 21 hrs

Peter Schuyff Studio


Galleries Akinci

Tue - Sat / 13-18 hrs

Date 14 Apr - 19 May

Time 17 - 19 hrs