Skip to main content
close
menu

Precies recht voor iets staan - Gijs van Lenthe

Galleries Galerie van Gelder

Planciusstraat 9 A
1013MD Amsterdam
office@galerievangelder.com
+31 (0)20 627 74 19

Open Tue - Sat / 13-17.30 hrs
+ every first Sun of the month
13-17.30 hrs

Exhibition 28 May — 3 Jul

Share

GIJS VAN LENTHE: Precies recht voor iets staan, 2016
In zijn solotentoonstelling 'Precies recht voor iets staan' verdwijnen de doekjes als mini-postzegels tegen de grote wanden van de galerieruimte, maar qua presentie zijn ze zeer aanwezig. Gijs van Lenthe maakt grotendeels klein werk en hij zegt daarover: "Wat ik prettig vind aan kleine werken is dat je van dichtbij nog steeds met afstand naar het werk kan kijken. Als je dichtbij een groot werk staat verlies je het totaal."
 
Wat opvalt in het werk van Gijs van Lenthe is de brokkeligheid van de beelden, die dikwijls een deel van een groter geheel tonen. Een herhaaldelijk inzoomen zorgt voor een versterking daarvan. Dit gevoel van dichtbij komen wordt benadrukt doordat het beeld buiten de randen van het doek optisch doorloopt. Extreem gedetailleerde momentopnamen, zou je ze kunnen noemen. Soms naar de werkelijkheid geschilderd, soms als een puzzel schilderend in elkaar gezet. Het is alsof grip wordt verkregen op de wereld door die in close up te representeren. Dat is ook te zien in de sculpturen Geen titel (hek) uit 2015 en Geen titel (hoek) van dit jaar.  
 
In zijn tentoonstelling 'Starend naar Gods lichtbak' in 2012 was het fragmentarisch denken van Gijs van Lenthe al enigszins zichtbaar door het thematisch gebruik van vlekken, gaten en openingen. In de schilderijtjes van 'Precies recht voor iets staan' speelt stijl een minder belangrijke rol dan het terugkerend thema van een detail of een geïsoleerd deel. Een wit hek in het midden van de ruimte suggereert dat er een begrenzing of scheiding is. Die is er niet. Als deel van een groter geheel gaat het om het hek zelf. Verder niets. 
 
Als je precies recht voor een van zijn werken gaat staan, is het kijken het enige dat telt. 

Share


Other events


Galleries Martin van Zomeren

Wed - Sat / 13-18 hrs
 

Date 18 May - 23 Jun

Opening Friday 18 May
17 - 19 hrs

Exhibition

Katja MaterGalleries Galerie Alex Daniëls - Reflex Amsterdam

Tue - Sat / 11-18 hrs

Date 7 Apr - 22 May

Time 17 - 19 hrs

Miles Aldridge, Lucretia, 2017.


Galleries The Merchant House

Fri / 12-19.30 hrs + by appointment 

Date 26 May

Time 15 - 17 hrsProject Spaces W139

Mon - Sun / 12-18 hrs

Date 23 Mar - 29 Apr

Opening Friday 23 Mar
20 - 1 hrs