Skip to main content
close
menu

Flip Bool & Veronica Hekking, private photography collection

Museums/Institutes Huize Frankendael

Middenweg 72
1097BS Amsterdam
info@huizefrankendael.nl
+31 (0)20 4233930

Open Sun + Mon, 8.30-18 hrs
Tue-Sat, 8.30-23 hrs
 

Exhibition 18 Sep — 15 Jan

Opening 18 Sep, 15-17 hrs

Share

Collectie Flip Bool, Paul Schuitema, Zelfportret, 1929

Gastcurator: Flip Bool

Met onder meer werk van Hans Aarsman, Erwin Blumenfeld, Paul Bogaers, Vojta Dukat, Gerard Fieret, Aymeric Fouquez, Anne Geene, Helena van der Kraan, Cas Oorthuys, Hannes Wallrafen en Piet Zwart.=

Huize Frankendael presenteert dit najaar een tentoonstelling van de privéverzameling van Flip Bool & Veronica Hekking. Flip Bool bracht in de slipstroom van zijn museale loopbaan gedurende ruim vier decennia een omvangrijke collectie bij elkaar. Het verzamelen was nooit een doel op zich, maar kwam voort uit oprechte belangstelling voor alle mogelijke aspecten van de fotografie als uitdrukkingsmiddel en hield vaak direct verband met verschillende onderzoeksprojecten; onder andere over Berlijn-dada, de fotomontage en Paul Schuitema.

Tijdens zijn opleiding kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde Flip Bool begin jaren zeventig een blijvende interesse voor het medium fotografie. Sindsdien heeft hij talloze publicaties en tentoonstellingen gerealiseerd over de geschiedenis van de Nederlandse fotografie – onder andere in samenwerking met zijn partner Veronica Hekking over het schietincident op de Dam van 7 mei 1945, illegale Nederlandse fotografie tijdens de Duitse bezetting en het werk van Dr. Erich Salomon en diens zoon Peter Hunter tijdens de jaren van hun gedwongen emigratie uit Duitsland.

Het verzoek van Huize Frankendael om de zo ontstane collectie te presenteren, leidde tot een ontdekkingsreis door dozen en ladekasten vol fotografische schatten uit het heden en verleden. Hieruit werd een selectie gemaakt rond een aantal thema’s, variërend van stad en landschap, stilleven, portret, scherpte en onscherpte tot beeldmanipulatie. Al met al vormt de tentoonstelling ook een kleine geschiedenis van de fotografie, met voorbeelden van de vroegste tot de meest recente fotografische technieken. De collectie ontstond mede om studenten en geïnteresseerden tijdens werkcolleges en lezingen in dit digitale tijdperk direct in contact te brengen met de originele objecten.

De tentoonstelling is onderdeel van het programma van de fotografiebeurs Unseen. Door de fotocollectie van een privéverzamelaar te tonen, reflecteert Huize Frankendael op het verzamelen van kunst en haar eigen geschiedenis. In de zeventiende eeuw was Frankendael het buitenhuis van kunstverzamelaar Jan Gildemeester Jansz. Door Bool’s privéverzameling tijdelijk publiek toegankelijk te maken in de historische stijlkamers en salons, werpt Huize Frankendael vragen op over het verschil tussen de publieke en de private waarde van kunst.

De presentatie is vormgegeven door grafisch ontwerper Ben Faydherbe en kwam tot stand met medewerking van het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

 

Share


Other events


Galleries andriesse eyck galerie

Wed-Fri 11-18 hrs
Sat 13-18 hrs
+ by appointment

Date 10 Mar - 21 Apr

Opening Saturday 10 Mar
17 - 19 hrsProject Spaces Nieuw Dakota

Thu - Fri / 11-18 hrs
Sat - Sun / 12-18 hrs

Date 8 Apr - 6 May

Opening Sunday 8 Apr
16 - 18 hrsProject Spaces Framer Framed

Tue - Fri / 13-21 hrs
Sat - Sun / 11-21 hrs

Date 25 Jun - 26 Aug

Opening Sunday 24 Jun
17 hrsGalleries Galerie Alex Daniëls - Reflex Amsterdam

Tue - Sat / 11-18 hrs

Date 7 Apr - 22 May

Time 17 - 19 hrs

Miles Aldridge, Lucretia, 2017.