menu
10 mei 2023

Amsterdam Art Week Ambassadeurs: Anna Kuznetsova

Amsterdam Art Week trekt kunstverzamelaars van over de hele wereld aan om de meer dan 50 deelnemende galerijen, projectruimtes, ateliers en musea te verkennen. Met zo’n divers aanbod is er geen twijfel dat je een kunstwerk zult vinden dat je aanspreekt en misschien zelfs een deel van je collectie zal worden. Daarom zijn we verheugd om Anna Kuznetsova als onze derde ambassadeur te hebben, die een waardevol perspectief biedt op de hedendaagse kunstscene in Amsterdam vanuit het oogpunt van een kunstverzamelaar.

Anna Kuznetsova is een advocaat, kunsthistoricus en oriëntalist en een kunstverzamelaar. Momenteel runt ze een investeringsfonds in Amsterdam, maar haar ware passie ligt in het ontdekken en verbinden door middel van kunst. Voordat ze naar Amsterdam verhuisde, woonde ze in Shanghai, Beijing, Londen, Washington DC en Oost-Europa en was ze een actieve deelnemer aan de kunstscene op al die locaties. Het is dus geen geheim dat kunst een grote rol speelt in haar leven. Kunst stelt haar in staat om nieuwe ideeën, perspectieven en culturen te verkennen die ze anders misschien niet zou tegenkomen.

Als iemand die op verschillende locaties in de wereld heeft gewoond, vindt Anna de kunstscene van Amsterdam anders dan alle andere. Ze beschrijft de stad als levendig, uitgesproken, boeiend, inclusief, onbeperkt en gastvrij. Maar wat het volgens haar echt speciaal maakt, is dat de kunstscene van Amsterdam wordt gekenmerkt door zijn eindeloze potentieel voor nieuwe spelers, zowel lokaal als internationaal, en zijn toewijding aan inclusiviteit. Deze gastvrije sfeer strekt zich volgens haar niet alleen uit tot de deelnemers, maar ook tot het publiek, wat de opengestelde nieuwsgierigheid weerspiegelt die de stad als geheel definieert.

We waren erg nieuwsgierig naar haar kunstcollectie en hoe het begon. Anna was blij om het met ons te delen:

“Mijn collectie is een zorgvuldig samengestelde selectie van eigenzinnige politieke kunst die de verbeelding prikkelt en tot nadenken stemt. Het begon allemaal met een toevallig gesprek met een kunstenaar die een verhaal deelde over het ophangen van kruiswoordpuzzels bij bushaltes in de jaren negentig. De clou was dat de omschrijvingen woorden beschreven die niet bestonden, waardoor de puzzels boeiend en ongrijpbaar werden. Ondanks de temperaturen ver onder nul werden mensen zo geboeid door het oplossen van de puzzels dat ze de kou vergaten en zelfs hun bussen misten. Dit gesprek zorgde ervoor dat ik een verlangen kreeg om een van deze intrigerende kruiswoordpuzzels te bezitten, een zoektocht die meer dan een decennium duurde om te vervullen. Maar het gesprek plantte ook een zaadje van nieuwsgierigheid, en ik begon kunst te verzamelen van kunstenaars wiens werken ik intellectueel boeiend vind.”

Anna is gefascineerd door de Japanse kunstenaar Hokusai, die tweedimensionaal uitgezaagde figuren van triplex maakt en deze in verschillende ruimtes plaatst. Ze bezit 3 van zijn werken in haar collectie. Ze deelde een kunstwerk van Hokusai met ons dat ze nog niet in haar bezit heeft, maar onthulde dat het op haar lijst staat!

Tijdens Amsterdam Art Week kijkt Anna er naar uit om haar dag vroeg te beginnen in de Oude Kerk met ontbijt en koffie. Ze is gefascineerd door de Oude Kerk en vindt het leuk om hun nieuwe projecten met nieuwe kunstenaars en curatoren te verkennen. Ze is ook enthousiast om Foam te bezoeken en de open studio’s bij de Rijksacademie te bekijken. Een van haar verborgen pareltjes in Amsterdam is No Man’s Art Gallery, gelegen in een lokale buurt en gericht op opkomende kunst. Dit jaar zal No Man’s Art Gallery hun tentoonstelling op twee locaties tonen!

Tijdens Amsterdam Art Week is er de mogelijkheid om door het volledige openbare programma te bladeren en je eigen ideale dag samen te stellen, door de voetsporen van Anna Kuznetsova te volgen.