menu
06 mei 2023

Amsterdam Art Week Ambassadeurs: Rita Ouédraogo

Terwijl we ons voorbereiden op de aankomende Amsterdam Art Week, zijn we verheugd om een ​​diverse groep ambassadeurs te introduceren, elk met hun unieke perspectieven op de kunstscene van de stad, die een ieder op eigen wijze een gevarieerde dimensie zullen toevoegen aan het programma.

Onze eerste ambassadeur is Rita Ouédraogo, een dynamische curator, programmeur en schrijver. Met haar recente benoeming als curator bij Buro Stedelijk maakt ze impact in de hedendaagse kunstwereld. We hadden het genoegen om met haar te praten over de aankomende Amsterdam Art Week, haar werk en kunstcollectie en inzichten in de Amsterdamse kunstscene. 

Als curator is Rita enorm betrokken bij kunst en speelt kunst een grote rol in haar leven. Ze gelooft dat kunst in elke situatie te vinden is, of het nu gaat om een feestelijke gelegenheid of een periode van rouw. Sterker nog, kunst is ook te vinden in haar huis. Haar kunstcollectie begon met haar vader, die vanuit Burkina-Faso naar Nederland kwam en zijn uitgebreide verzameling Afrikaanse kunst meebracht. Geïnspireerd door hem heeft Rita haar eigen huis ingericht met kunstwerken van haar vader uit Mali, Congo, Burkina-Faso en Nigeria. Haar collectie gaat verder dan dit, want ze heeft ook kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en vrienden verworven. Bovendien is haar partner een grote kunstverzamelaar en is hun huis een ruimte geworden voor diverse kunstwerken uit verschillende tijdperken en culturen.

Rita is overtuigd dat de beste manier om kunst te verkennen, op comfortabele manier is. Om volledig betrokken te zijn bij het kunstwerk, moet men de tijd kunnen nemen om te gaan zitten en te genieten. Ze hecht veel belang aan toegankelijkheid en openheid binnen de kunstwereld. Ze benadrukte het belang dat mensen zich op hun gemak voelen en welkom zijn wanneer ze een kunstgalerie binnenkomen en in contact komen met de kunstwerken. Een visie die Amsterdam Art met haar deelt

Toen haar werd gevraagd wat Rita uniek vindt aan de kunstscene in Amsterdam, antwoordde ze:

“Het feit dat er zoveel verschillende makers, denkers en kunstenaars van over de hele wereld zijn die besloten hebben hier te wonen, is behoorlijk verbazingwekkend. De mogelijkheid om samen te werken met zoveel verschillende mensen in een relatief kleine stad. Evenals het discipline-overkoepelende karakter dat veel collectieven en makers in Amsterdam hebben. Dit is iets waar ik erg van geniet en wat ik graag zou willen benadrukken in mijn werk.”

Tijdens de Amsterdam Art Week is Rita het meest enthousiast om werken van kunstenaars en makers te zien en ervaren die ze nog niet eerder heeft ontmoet. Haar grootste tips voor de week zijn de Appel, Thami Mnyele Foundation, De Ateliers, Rijksakademie, No Man’s Art, Made van Krimpen Gallery, Foam, CBK Zuidoost en natuurlijk de tentoonstelling ‘Manifestatie #2 Decay: An Ode to the Impermanent‘ van Buro Stedelijk. De tentoonstelling is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam vanaf 25 mei.

Zorg ervoor dat je ons volledige programma bekijkt om de tips van Rita te verkennen en je eigen verborgen juweeltjes te ontdekken.