menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Textiel

Johnny | Klaas Rommelaere

Datum:
4 november t/m 16 december 2023
Deelnemer:
→ Madé van Krimpen Gallery
Prinsengracht 615H
1016 HT Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
→ Free admission

Madé van Krimpen presenteert met trots ‘Johnny’, de tweede solotentoonstelling van Klaas Rommelaere in de galerie.

Van 2020 tot 2022 creëerde Rommelaere een introspectieve textielwereld genaamd ‘Dark Uncles’, met reusachtige poppen die direct verwijzen naar mensen uit zijn directe omgeving. Net als de getoonde tapijten, banieren en pilaren zitten de poppen vol met details geborduurd in kruissteken. Deze details verwijzen naar personages, herinneringen en verhalen uit Rommelaeres kostbare persoonlijke geschiedenis. Samen vormen de poppen ‘een remedie tegen vergetelheid’.

Voortbouwend op ‘Dark Uncles’, dat inzoomt op zijn persoonlijke familiegeschiedenis, verschuift Rommelaeres blik naar de bredere wereld met zijn nieuwste project Johnny. In februari 2021 zag Rommelaere de documentaire “Can’t Get You Out of My Head: An Emotional History of the Modern World” (2021) van Adam Curtis, die een diepe indruk maakte op Rommelaere. Hij vond vergelijkbare nihilistische ondertonen in de film “Naked” (1993) van Mike Leigh, waarvan het hoofdpersonage ‘Johnny’ de oorsprong werd van zijn gelijknamige project.

In de serie “Johnny” combineert Klaas indrukken uit deze documentaires met zijn persoonlijke foto’s, waardoor een nieuw visueel narratief ontstaat dat zijn angsten, zoals slangen, integreert met elementen van comfort en aanmoediging, waaronder verwijzingen naar de natuur, kaarsen en botanische schoonheid. Rommelaere borduurt ‘Chaos’ op verschillende van zijn nieuwe werken, evenals ‘reageren’, ‘herladen’, ‘opladen’. Zo wordt de Johnny-serie zijn zeer persoonlijke poging om orde te scheppen in de chaos.

Over de kunstenaar

Klaas Rommelaere (°1986, Roeselare, België) creëert ingewikkelde geborduurde tapijten en beeldhouwwerken die de persoonlijke en de collectieve sfeer overbruggen. Zijn werk vertelt zijn geleefde ervaringen en zit vol met vertrouwde beelden en symbolen die zowel echte als denkbeeldige menselijke verbindingen vertegenwoordigen. Elk stuk is een arbeid van tijd en liefde, waarbij de nadruk wordt gelegd op de betekenis van de menselijke connectie met de creatie en consumptie van kunst. Rommelaere werkt nauw samen met een groep bekwame ambachtelijke vrouwen (‘The Madams’) om zijn ideeën tot leven te brengen.